Pozor na nebezpečné sladkosti, jsou halucinogenní. Inspekce je zakázala

[chooze:gallery;value:37233]

​V několika prodejnách po České republice se objevily produkty, které obsahují látku muscimol – jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému – a halucinogen, který se vyskytuje v muchomůrce červené. Na tyto nebezpečné látky upozornila SZPI.

"Vzhledem k zjištěnému množství muscimolu byly produkty vyhodnoceny jako škodlivé pro zdraví," upřesnila inspekce.

[chooze:article;value:571346]

Konkrétně jde o bonbony EUPHORIA MAGIC GUMMIES alien, želé s muscimolem v balení 5x 4,4 g, 25 mg muscimol, bez označení šarže, data použitelnosti a také chybělo datum minimální trvanlivosti. Kontroloři tyto produkty odhalili v provozovně v ostravské Nádražní ulici. Distributorem pamlsků je firma EUPHORIA TRADE, s. r. o., se sídlem v Klimentské ulici v Praze. Laboratorní rozbor v produktu potvrdil obsah muscimolu v množství 334 miligramů na kilogram.

Jako nebezpečné označily kontroly také želé výrobky EUPHORIA MAGIC GUMMIES Wizard, Želé s muscimolem v balení: 5x 4,4 g, 25 mg muscimol. U tohoto produktu rovněž chybělo označení šarže, datum použitelnosti i datum minimální trvanlivosti. Laboratorní rozbor v produktu potvrdil obsah muscimolu v množství 300 miligramů na kilogram. Prodejce i distributor jsou stejní jako u předchozího zboží.

Nebezpečné jsou i bonbony Psillys LEGAL PsycheDelic MUSHROOMS Orange v balení 20 g – 5 ks želatinových bonbonů, také bez označení šarže, data použitelnosti i minimální trvanlivosti. Distributor nebyl v tomto případě na obalu uveden vůbec. Kontrola se uskutečnila v provozovně v Lidické ulici v Jablonci nad Nisou. Laboratorní rozbor v produktu potvrdil obsah muscimolu v množství 238 miligramů na kilogram.

"Kontrolní akce se konaly proto, že roste počet subjektů nabízejících výrobky s muscimolem nebo s výtažky z muchomůrky červené. Tyto produkty jsou často nabízeny jako nepotravinářské zboží – například upomínkové nebo sběratelské předměty. Z jejich charakteru a prezentace je však zřejmé, že jde o potraviny určené k lidské konzumaci, a takto k nim i inspektoři SZPI přistupují," upozornil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

S kontrolovanými zahájí potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty.

Inspekce si v březnu došlápla na některé řetězce a rozdala pokuty:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.