Putin přijel do Mongolska. Měli by ho tam zatknout za válečné zločiny

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí v noci přiletěl do Mongolska. Země je přitom členským státem Mezinárodního trestního soudu, který na Putina vydal loni na jaře zatykač kvůli nezákonné deportaci ukrajinských dětí. Podle agentury AP jde o první Putinovu návštěvu členské země Mezinárodního trestního soudu od vydání zatykače. 

Podle základní listiny soudu, Římského statutu, by mongolské úřady správně měly ruského prezidenta zatknout. Ukrajina proto již minulý týden vyzvala Mongolsko, aby Putina zatklo a předalo soudu v Haagu.

[chooze:article;value:572200]

​To se ale nestalo a naopak ruského prezidenta čekalo na letišti vřelé přivítání a během úterý také uvítací ceremonie na Suchbátarově náměstí v hlavním městě Mongolska Ulánbátaru spolu s jeho mongolským protějškem Uchnágínem Chürelsüchem.

Mongolsko je silně závislé na Rusku, pokud jde o palivo a elektřinu, a na Číně, pokud jde o investice do těžebního průmyslu, připomíná agentura. 

Pro Moskvu je cesta velmi důležitá. Přes Mongolsko má totiž vést nový plynovod Siberia-2 do Číny. Ten měl Kremlu usnadnit prodej plynu asijské velmoci, a pomoci tak jeho rozpočtu zatíženého sankcemi. Jak ale upozornil deník South China Morning Post, Mongolsko plynovod nezařadilo do svého dlouhodobého plánu výstavby, a projekt tedy bude nejspíš nutné odložit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.