Pokuta nově hrozí desetitisícům Čechů. Takhle zjistíte, jestli mezi ně nepatříte

Čechům, kteří mají zakázané kotle, hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Ta navíc může být opakovaná. "Jsou to ty nejstarší, liťáky, kotle, které se nedají regulovat, musí se přikládat ručně," vysvětlil dříve ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Zákaz se týká všech kotlů 1. a 2. třídy, těch vyrobených před rokem 2000 a také kotlů, které si kutilové vyrobili sami. Ty jdou jednoduše poznat.

Třídu kotle najdete na výrobním na výrobním štítku. Ten většinou bývá v zadní části. Může se stát, že nejde přečíst, v takovém případě se musíte podívat do dokumentace, kde by informace měla být. Jestli ji nemáte, musíte zavolat výrobci.

[chooze:article;value:569708]

Potřebné informace lidé najdou v dokladu o kontrole technického stavu a provozu. Ten musí kotel od roku 2016 podstoupit minimálně jednou za tři roky.

Pokud se vás to týká, můžete zažádat o dotaci na výměnu. Podanou žádostí se pokutě vyhnete. Dostanete ji na, abyste vyměnili, všechny kotle na uhlí nebo koks, kotle na biomasu (např. kusové dřevo) 1. a 2. emisní třídy, kotle na topné oleje, kamna a jiná stará lokální topidla, elektrické vytápění za tepelné čerpadlo, plynové kotle v zateplených domech za tepelné čerpadlo.

Uhlí je prostě minulostí, řekl v červenci Hladík:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.