Omilostněný muž se svobody nedočkal. Před propuštěním zemřel

Na 27 let odsouzený 76letý penzista Vladimír Švec, který letos v létě dostal milost od prezidenta Petra Pavla, se svobody nakonec nedočkal. Pár měsíců před svým plánovaným propuštěním totiž zemřel. S informací přišel web irozhlas.cz.

Jeho úmrtí redakci TN.cz potvrdila mluvčí vězeňské služby Markéta Machová Prunerová. "Mohu potvrdit úmrtí odsouzeného muže ročník 1948, který byl z důvodu zhoršení zdravotního stavu převezen do civilního zdravotnického zařízení, kde bohužel došlo k úmrtí z chorobných příčin," uvedla.

Švec byl téměř ke třem dekádám za mřížemi odsouzen v Hongkongu, a to za pašování drog. On sám svou vinu odmítal a považoval se za oběť spiknutí. V asijském vězení si nakonec odseděl šest let. Před dvěma lety se jej pak podařilo dostat do České republiky. Zde ve výkonu svého trestu pokračoval. 

[chooze:article;value:567146]

Milost pro Švece oznámil Hrad na konci letošního července. Prezident ji odůvodňoval hlavně tím, že se takto dlouhý trest pro penzistu prakticky rovnal doživotí. Muž navíc trpěl zdlouhavými zdravotními problémy. V Hongkongu měl mimo jiné podstoupit operaci žaludku.

"Prezident republiky přihlédl při rozhodování také k tomu, že v Česku je trestní sazba za stejný trestný čin v rozmezí osmi až 12 let. Udělená milost zmírní trest ze 27 na celkových osm let, které odsouzený dovrší v listopadu tohoto roku, a tedy bude v souladu se spodní hranicí trestní sazby stanovené v ČR," doplnil k rozhodnutí o udělení milosti Hrad.​

V roce 2022 byl Vladimír Švec vydán zpět do České republiky věznicí v Číně (11/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.