Na Česko míří silné bouřky. Přinesou intenzivní déšť i kroupy

Český hydrometeorologický ústav upozorňuje na blížící se silné bouřky. Zasáhnout mají jen některé části republiky a největší šanci na jejich vznik mají horské oblasti.

"Drtivá většina z vás se s nimi rozhodně nesetká. Pokud se ale objeví na západě nebo jihozápadě Čech, mohou produkovat intenzivní lokální srážky anebo i menší kroupy. Bouřky se mohou v horských oblastech vyskytnout i jinde, ale největší šance je právě zde," vysvětlují meteorologové.

[chooze:article;value:572159]

​Pro kraje na této části území proto vydali výstrahu. Ta varuje před výskytem silných bouřek s úhrny kolem 30 mm, v opakovaných bouřkách i více. Padat mohou i menší kroupy. Výstraha platí od 14 do 20 hodin pro následující oblasti:

  • Středočeský kraj (Beroun, Hořovice, Příbram, Rakovník)
  • Jihočeský kraj (Blatná, České Budějovice, Český Krumlov, Kaplice, Písek, Prachatice, Strakonice, Trhové Sviny, Třeboň, Vimperk, Vodňany)
  • Plzeňský kraj
  • Karlovarský kraj
  • Ústecký kraj (Chomutov, Kadaň, Litvínov, Louny, Most, Podbořany, Žatec)

[chooze:article;value:572243]

Od odpoledních hodin se bouřky objevují hlavně na Šumavě, Doupovských horách a Jeseníkách. "V dalších minutách a hodinách by se mohly přeháňky a bouřky vyskytnout ještě v okolí Brd, Beskyd a Novohradských hor. Celkově se objeví ale jen na pár procentech území ČR," uvádí meteorologové.

​"Právě na západě a jihozápadě Čech je hodně vlhkosti, a tedy i dostupné energie. Ostatní části našeho území ovlivňuje ale už sušší vzduch, a proto těžiště konvektivní aktivity očekáváme hlavně na západě a jihozápadě Čech," vysvětlují.

Bouřky, které se během úterý přeženou přes Česko, by celkově měly být spíše kratšího trvání a bez výrazného pohybu. Chvílemi by ale mohly být i intenzivní. Nejvíce se bouřkové počasí projeví odpoledne a v podvečer, k večeru by už mělo slábnout a ubývat.

Září bude rekordní, varují meteorologové. Česku hrozí i silné bouřky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.