Hamás dal strážcům rukojmích nové instrukce. Pokus o jejich záchranu se jim může stát osudným

Mluvčí ozbrojených brigád al-Kassám hnutí Hamás Abú Obajda v pondělí uvedl, že palestinská skupina vydala nové instrukce pro stráže, jak zacházet s rukojmími, pokud se izraelské síly přiblíží k jejich pozicím v Gaze, informuje izraelský deník The Jerusalem Post. Ze smrti rukojmích znovu obvinil Izrael.

Abú Obajda dodal, že nové instrukce, které blíže neupřesnil, dostali strážci rukojmích po červnové záchranné operaci Izraele v Nuseirátu. Tehdy izraelské síly osvobodily čtyři rukojmí při smrtícím náletu, při kterém zahynuly stovky Palestinců včetně žen a dětí.

[chooze:article;value:572026]

Incident v Nuseiratu odkazuje na operaci Arnon, při níž byli zachráněni čtyři rukojmí z uprchlického tábora Nuseirat v Gaze, což vedlo k úmrtí nejméně 100 lidí podle odhadů IDF a téměř 300 podle odhadů Hamásu. Operace vedla také ke smrti Arnona Zamory, po němž byla operace posmrtně přejmenována.

„Netanjahuovo trvání na osvobození vězňů prostřednictvím vojenského nátlaku namísto uzavření dohody znamená, že budou vráceni svým rodinám v rubáších. Jejich rodiny si musí vybrat, zda je chtějí živé, nebo mrtvé,“ řekl Abú Obajda ve zprávě na Telegramu.

Izraelská armáda (IDF) v neděli uvedla, že šestice rukojmích, jejichž těla nalezla o víkendu v tunelu v Pásmu Gazy, byla podle výsledků provedených pitev zabita jen několik dní před příchodem IDF a Hamás v pondělí potvrdil, že zajatce zabil úmyslně. Kromě toho dal Hamás svým prohlášením jasně najevo, že má v úmyslu zabít další unesená rukojmí, pokud se k nim IDF přiblíží při pokusu o jejich záchranu.

Hamás po svém oznámení navíc zveřejnil propagandistické video, ve kterém promluvila jedna z později zabitých rukojmí Eden Jerušalmiová, která ve videu přednesla vzkaz adresovaný premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, aby uzavřel dohodu o propuštění rukojmích, a řekla, že se obává, že by mohla v zajetí zemřít. Zveřejnění krátké části videa ve sdělovacích prostředcích povolilo Fórum rodin rukojmích a pohřešovaných osob.

Deník Times of Israel uvádí, že Netanjahu na pondělní tiskové konferenci řekl, že všechna rukojmí byla střelena zezadu do hlavy, a slíbil, že Hamás zaplatí vysokou cenu. Na to zareagoval vysoký představitel Hamásu Sami Abu Zuhri který prohlásil, že Netanjahuova obvinění proti Hamásu byla pokusem vyhnout se odpovědnosti za jejich smrt, a dodal, že jeho hrozby jeho vůdcům je nezastrašily. "Netanjahu zabil šest vězňů a je odhodlán zabít i zbývající. Izraelci by si měli vybrat mezi Netanjahuem a dohodou," řekl Abu Zuhri.

Poté, co se objevily zprávy, že o víkendu byla v Gaze nalezena těla dalších rukojmích, propukly v Izraeli masové demonstrace, na kterých demonstrující požadovali, aby vláda co nejdřív dosáhla dohody o propuštění rukojmích.

Generální stávka ochromila Izrael kvůli kritice jednání o rukojmích (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.