Někteří zaměstnanci si polepší. Čtvrtina firem chce plošně navyšovat mzdy

Podle společného průzkumu společností Edenred, která se zaměřuje na zaměstnanecké benefity, a Recruitment Academy, jejíž náplní je školení a certifikace odborníků v oblasti náboru zaměstnanců, plánuje letos plošné navýšení mezd asi čtvrtina firem.

Naopak 21 % z dotázaných svým zaměstnancům určitě přidávat nebude. Zbylé firmy se chystají přidat alespoň části svých zaměstnanců nebo se rozhodnou později podle dalšího vývoje. Zájem o vyšší mzdy je ale ze strany zaměstnanců vysoký. Pouze 7 % personalistů neevidovalo žádnou žádost o vyšší výplatu.

Důvodem může být celkové zdražování. Kvůli vysoké inflaci se zvyšovaly spotřební ceny, mzdy ale zůstávaly stejné. Reálné mzdy tak ve skutečnosti poklesly. "Není proto překvapením, že si velká část zaměstnanců o přidání aktivně říká. A nemalá část firem se snaží jejich požadavkům vyhovět. Ani zdaleka to však neplatí u všech," komentuje výsledky průzkumu Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.

​Ne pro každého jsou však peníze na prvním místě. Stále větší část zaměstnanců si mimo finanční odměny všímá i toho, jak se o ně firma stará. Zejména mladší generace si více potrpí třeba na vyváženost pracovního a osobního života.

"Aby firmy při náboru mladých talentů uspěly, musí se přizpůsobit hodnotám generace Z. V praxi to vypadá tak, že někteří personalisté lákají na práci z domova, flexibilní pracovní dobu nebo možnost podílet se na smysluplných projektech," říká José Kadlec, spoluzakladatel personální agentury GoodCall a ředitel Recruitment Academy.

[chooze:article;value:571154]

​Kladení důrazu na fyzickou i psychickou pohodu na pracovišti se s postupem času setkává s větší oblibou i napříč věkovými kategoriemi.

Průzkumu se zúčastnilo 128 personalistů z různých českých firem. Na otázky odpovídali v červnu.

[chooze:poll;value:5fd2b7b2a3d80781cba16d2eff721da463613e5a;layout:tn_nova]

Němci mají vyšší minimální mzdu než Češi průměrnou a nejsou jediní. Podívejte se na srpnovou reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.