Náctiletí bourali na motocyklu, opilá dívka strčila nohu do výpletu kola

Třináctiletý chlapec jel z osady Bezděz - Dvůr do obce Bezděz a na tandemu přitom vezl šestnáctiletou spolujezdkyni. Motorka neměla registrační značku a nikdo z dvojice neměl ani povinnou přílbu. Jak se později ukázalo, dívka byla navíc opilá. "Spolujezdkyni jsme přístrojem naměřili 1,26 promile alkoholu v krvi," vysvětluje Ivana Baláková, mluvčí Policie ČR pro Liberecký kraj.

[chooze:article;value:567445]

​Dvojice havarovala v okamžiku, kdy opilá dívka během jízdy strčila svoji nohu do výpletu kola. Spadla na zem a třináctiletý chlapec následně vyjel mimo silnici, kde havaroval. Na místě zasahovala zdravotní záchranná služba, která zraněnou dívku přepravila do českolipské nemocnice. Mladého řidiče teď prošetřuje policie. Podle zákona o silničním provozu smí i ten nejslabší motocykl řídit jen řidič starší patnácti let.

Policie upozorňuje, že jde o typický prázdninový úraz dětí. Ty se týkají nejčastěji dětí ve věku 12 - 15 let, které se podílejí na úrazech z 36 procent. Děti mezi sedmi a jedenácti lety pak tvoří 29 procent z celkového počtu zraněných.

Průměrná doba léčby dětských úrazů je 27 dní. Nejčastěji jde o zlomeniny, podvrtnutí, pohmoždění, ale i popáleniny a ulomené nebo vyražené zuby. Celkem si dětské úrazy ročně vyžádají přes 30 tisíc hospitalizací.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.