Meteorologové vydávají výstrahu pro celou ČR. Kvůli vedrům může i hořet

[chooze:gallery;value:37195]

​​Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování před vysokými teplotami. Ty mají v následujících dnech překonávat tropickou hranici a stoupat i nad 31 stupňů Celsia. Od pondělí až do odvolání je výstraha v platnosti pro Jihomoravský kraj (Vyškov), Olomoucký kraj (Hranice, Konice, Lipník nad Bečvou, Litovel, Olomouc, Prostějov, Přerov), Zlínský kraj (Holešov, Kroměříž, Otrokovice).

Od úterního poledne do středeční osmé hodiny večerní pak bude výstraha v platnosti i pro další části republiky. Varování bude platit pro Prahu, Středočeský, Ústecký a Jihočeský kraj a části krajů Plzeňský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský, Moravskoslezský a Vysočinu.

Stále je také v platnosti výstraha pro Jihomoravský kraj (Brno, Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Ivančice, Kyjov, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Veselí nad Moravou, Znojmo, Židlochovice), Zlínský kraj (Uherské Hradiště, Uherský Brod). Ta platí už od čtvrtka až do odvolání.

[chooze:article;value:572072]

​Podle meteorologů mohou takto vysoké teploty představovat zátěž na lidský organismus. Lidé by si proto měli dát pozor hlavně na přehřátí nebo dehydrataci. "Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech," radí meteorologové.

Vysoké teploty a sucho nahrávají také vzniku požárů. Meteorologové upozorňují, že největší nebezpečí hrozí v Praze, Středočeském kraji, Jihočeském kraji, Plzeňském kraji, Karlovarském kraji, Ústeckém kraji, Libereckém kraji, Královéhradeckém kraji, Pardubickém kraji, Kraji Vysočina, Jihomoravském kraji, Olomouckém kraji, Zlínském kraji a Moravskoslezském kraji.

Meteorologové proto vyzývají lidi, aby se vyhnuli rozdělávání ohňů v přírodě, a to hlavně v lesích. Dále by měli odložit vypalování trávy a neodhazovat cigaretové nedopalky na zem. Nedoporučuje se ani používání přenosných vařičů nebo jiných zdrojů otevřeného ohně.

Noční vedra v Česku. Nesnažte se na sílu usnout, radí somnoložka:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.