Experty překvapila reakce Kima. Chová se jinak, než je u něj zvykem

Jedenáctidenní vojenské cvičení USA a Jižní Koreje skončilo minulý týden. Jedná se o každoroční událost pod zkratkou UFS, tento rok ji ale nedoprovázela obvyklá ostrá reakce Kim Čong-una, která zahrnuje drsné výroky a vlastní rozsáhlé vojenské akce. Na jeho nezvyklé chování upozornil jihokorejský list Korea Times

Připomíná, že minulý rok KLDR během UFS odpálila několik balistických raket a tvrdila, že je to součást simulace taktického jaderného útoku na strategická místa v Jižní Koreji. Očekávalo se, že by Kim letos mohl reagovat podobně. To se ale nestalo. Byl naopak až překvapivě zdrženlivý. 

[chooze:article;value:572082]

​V sobotu 24. srpna sice dohlížel na testy sebevražedných bezpilotních dronů, během nich se ale vůbec nezmínil o UFS a nezazněly od něj žádné výhrůžky určené Soulu nebo Washingtonu (více o testování dronů se dozvíte v tomto článku na TN.cz). 

Neobvyklé chování Kim Čong-una odborníci přičítají tomu, že jeho země má aktuálně dost vlastních problémů, na které se zaměřuje. Jedná se zejména o červencové záplavy, které byly velmi ničivé. "Zaměření režimu na obnovu země po záplavách, při které zmobilizoval vojenský personál, mohlo odvést pozornost od vnějších problémů," uvedl profesor a expert na severokorejskou politiku Jang Mu-čin. 

Kimovo mlčení může také odrážet jeho neochotu jakkoliv jednat se svým jižním sousedem. 

Na začátku roku přitom byla situace na Korejském poloostrově velmi vyhrocená. Kim Čong-un dokonce vyzval k přípravám na válku (2/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.