Česko míří do vesmíru. Vyslání astronauta na ISS má vyjít na miliardy

Aleš Svoboda je špičkový armádní pilot. Už za několik let se podívá na Zemi z výšky 350 kilometrů a jako první Čech přistane na Mezinárodní vesmírné stanici. "Kromě dětského snu je to logické pokračování mojí kariéry," říká k této příležitosti on sám.

V Německu bude muset podstoupit extrémní trénink odolnosti a čekají ho i kurzy přežití pro případ, že návratový modul přistane v pustině nebo na horách. Jejich součástí jsou například výcvik přežití v zimních podmínkách či kurzy potápění.

První astronaut v historii samostatné České republiky vyrazí na vesmírnou misi do pěti let. Vědci teď začínají vybírat výzkumné projekty, na kterých se bude podílet. "Může to být 3D tisk nebo léčba rakoviny," říká koordinátor projektu Česká cesta do vesmíru Václav Kobera.

[chooze:article;value:569959]

Vyslat Čecha do vesmíru bude stát asi dvě miliardy korun. Zkušenosti z jiných zemí ukazují, že investice se může rychle vrátit. "V jiných zemích se jim to vrátilo osminásobně," tvrdí ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Díky vesmírnému výzkumu vznikly například LED diody nebo fotoaparát v telefonu. Česko má výhodu dlouhé tradice. První družici i kosmonauta jsme vyslali do vesmíru už před čtyřiceti lety. "Pro mě to byla obrovský čest," vzpomíná na svůj let první Čechoslovák ve vesmíru Vladimír Remek.

[chooze:article;value:562472]

Česko může při vesmírném výzkumu využít špičkové vědce, firmy a inovativní nápady. Například v Brně vznikl funkční raketový motor za pár korun. "Je to první český kapalinový raketový motor a jmenuje se Pepek," dodává k němu jeho konstruktér Marek Otevřel.

Parta teenagerů zase vyhrála mezinárodní soutěž s plánem vyčistit vesmír od smetí. Satelit, který středoškoláci pošlou do vesmíru, je kostka velikosti deset centimetrů. Ze Země na ni budou střílet laserem a ověří, jak paprsek prochází atmosférou. "Tím laserem můžeme navést kosmické smetí do atmosféry," vysvětluje vedoucí týmu LASAR Simon Klinga. Do vesmíru proniká i naše armáda, která plánuje vytvořit systém špionážních satelitů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.