Britský exministr varuje: Putin nás chce zničit, musíme se připravit na válku

Putin se chystá napadnout Velkou Británii. To tvrdí bývalý tamní ministr obrany Ben Wallace, který se během svého působení významně podílel na podpoře Ukrajiny ve válce s Ruskem. Británie od začátku invaze podporuje Ukrajinu dodávkami zbraní, ale také pomocí informací o pohybech ruské armády.

I když největším podporovatelem Ukrajinců ve válce jsou Spojené státy, Putin podle Wallace považuje právě Británii za zdroj ruských problémů. "Není to přesvědčení, které se zakládá na logice. Putin nás má v zaměřovači a je motivován pomstou a snahou o vybudování odkazu," napsal pro portál Telegraph Wallace.

Wallace vychází ze své návštěvy v Moskvě, kterou jako ministr uskutečnil jen deset dní před začátkem invaze. Při ní se jej údajně snažili spolupracovníci Putina zastavit. "V jednu chvíli mi Valerij Gerasimov (velitel ruské armády, pozn. red.) řekl: 'Už nikdy nebudeme poníženi. Bývali jsme čtvrtou nejlepší armádou na světě, teď jsme druhou nebo první. Jsme to buď my, nebo Američani,'" popsal Wallace.

[chooze:article;value:571447]

​Rusko také podle Wallace lpí na starých křivdách. "V Putinově pokřiveném pohledu na svět jsme mohli za krymskou válku a porážku carů, mohli jsme za vzestup Hitlera, za špionáž a rozpad Sovětského svazu. Teď nás obviňuje z útoku na Kurskou oblast," poznamenal Wallace.

Bývalý ministr proto upozorňuje, že se Rusko pokusí na Velkou Británii zaútočit. Británie by se proto měla na tuto možnost důkladně připravit. Není jediný, kdo si to myslí. "Británie se musí připravit na velkou válku, která vypukne do tří let. Rusko se bude chtít Západu pomstít za pomoc Ukrajině," řekl podle portálu Independent velitel britské armády Roly Walker.

Wallace také patří k hlasům, které chtějí dát Ukrajině volnější ruku ve válce. Přestože disponuje západními zbraněmi, ukrajinská armáda je často svazována pravidly určujícími, za jakých podmínek je smí a nesmí použít. Wallace před týdnem prohlásil, že by měla Británie Ukrajině povolit používat střely Storm Shadow i při operaci v Kursku, píše portál Daily Mail. Britské rakety se totiž už dříve ukázaly jako velmi efektivní v boji.

Analytik: Pokud budou ukrajinští vojáci u Kursku postupovat dále, na Putina to může vytvořit tlak u jeho elit:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.