Zelenskyj: Víme, jak donutit Rusko ukončit válku. USA se bojí následků

S naléhavou výzvou se prezident Zelenskyj na Západ obrátil ve svém sobotním projevu, píše ukrajinský deník Kyiv Independent. Jmenoval konkrétně čtyři země, které mohou Ukrajině umožnit používat zbraně dlouhého doletu k úderům na ruské území. 

"Obracím se na USA, Velkou Británii, Francii a Německo. Potřebujeme být schopni skutečně a naplno bránit Ukrajinu a Ukrajince. Potřebujeme dvojí: povolení používat zbraně dlouhého doletu a vaše střely a rakety dlouhého doletu. Životně důležitá rozhodnutí, která mohou správným způsobem ovlivnit události, nelze odkládat," prohlásil. 

Zelenskyj krátce po pátečním útoku na Charkov, při kterém zemřelo sedm lidí a desítky byly zraněny, uvedl, že se této tragédii dalo zabránit. Cílem je očistit nebe nad Ukrajinou od ruských raket. A toho by se dalo dosáhnout, pokud by ukrajinské síly mohly ničit ruské vojenské letouny přímo na jejich základnách. 

[chooze:article;value:571924]

​Ukrajinská hlava státu věří, že právě to by bylo zásadním krokem, který by mohl donutit Rusko k ukončení války. 

Kyjev dlouhodobě tvrdí, že omezení používání zbraní dlouhého doletu limituje jeho úsilí se bránit. Spojené státy se na druhou stranu obávají toho, že pokud by Ukrajinci útočili hluboko na ruském území, válka by mohla eskalovat. 

Ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov v pátek vyzval americké představitelé k tomu samému. V rozhovoru pro CNN poté řekl, že předložil seznam cílů v Rusku, na které by útoky byly směřované. "Vysvětlili jsme, že to potřebujeme k ochraně občanů před ruským terorem, takže doufám, že jsme byli vyslyšeni," zhodnotil. 

Ukrajina předá Spojeným státům seznam ruských cílů. Lavrov reagoval slovy o třetí světové válce (28/8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.