Turistky v Itálii za salám a sýr musely zaplatit 28 tisíc. Volný trh, říká obchodník

Nepříjemné překvapení si připravil pro dvě turistky obchodník na Sardinii. Ženy si chtěly u pouličního prodejce pořídit několik balení sýra pecorino a uzenin. Podle portálu Il Messaggero šlo o zhruba čtyři kilogramy potravin.

Když došlo na placení, rozhodly se turistky z italské pevniny platit kartou. Za nákup zaplatila turistka, která měla problémy se zrakem, bezkontaktně. Když ale později zjistila, na kolik ji vlastně transakce vyšla, nemohla tomu uvěřit.

[chooze:article;value:570842]

​Celková cena nákupu se totiž vyšplhala až na částku 1 155 eur, tedy v přepočtu zhruba 28 tisíc korun, píše portál Il Mattino. Ženy se pokoušely muže znovu najít a dostat z něj vysvětlení, pouliční obchodník ale byl pryč.

Obrátily se proto na policii, ta však zatím obchodníka vyšetřovat nezačala. Na účtence, kterou dostaly, sice nebyla uvedená částka, bylo tam však číslo obchodníka. Když jej zkontaktovaly, měl pro svou cenu vysvětlení. "Moje produkty jsou luxusní a cenu jsem sdělil předem. Máme volný trh, nevidím na tom nic špatného," prohlásil obchodník.

Incident se stal minulé pondělí. Na Sardinii je běžné, že obchodníci prodávají své zboží ve stáncích přímo na ulici, úřady však po nich vyžadují licenci. Sardinie má ovšem v poslední době problém s obchodníky bez licence, což byl i případ muže, u kterého turistky nakupovaly.

Evropské destinace už mají turistů dost. Chystají proto opatření (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.