Stanjura zveřejnil návrh rozpočtu. Sklízí kritiku, postavila se proti němu i část vlády

Ministerstvo financí uvádí, že předložený návrh státního rozpočtu na rok 2025 počítá s celkovými výdaji státu ve výši 2 316,1 miliardy korun a příjmy 2 086,1 mld. Kč. Návrh tak dodržuje plánovaný deficit ve výši 230 miliard a meziročně ho snižuje o 22 miliard.

"Jde jednoznačně o prorůstový rozpočet, který přináší rekordní investice – a to v mnohem větší míře, než kolik investovaly předchozí vlády v době vyššího ekonomického růstu. Zároveň ale návrh zohledňuje úsilí vlády konsolidovat veřejné finance," uvedl k rozpočtu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Stanjura dodává, že si vláda půjčuje především na investice. Ty budou směřovat zejména do dopravní infrastruktury, školství, vědy a výzkumu, ale i do obrany nebo sociální oblasti.

[chooze:article;value:570497]

Kritika ze všech stran

"Žádných 100 mld. Kč ročně, jak bájil Petr Fiala. Deficit 230 mld. Kč na rok 2025 znamená, že ODS za čtyři roky sníží schodek průměrným tempem 32 mld. Kč ročně. A to vše jen na úkor střední třídy, rodin s dětmi, živnostníků a majitelů nemovitostí. Vítězí banky, vybraní energetičtí giganti a zahraniční obchodní řetězce. Finální vysvědčení. Sečteno, podtrženo," vyjádřila se k rozpočtu bývalá ministryně financí z opozičního hnutí ANO Alena Schillerová. 

Kriticky se k němu postavil i jiný z bývalých ministrů financí, a to Miroslav Kalousek (TOP 09). "Při této příležitosti zdravím všechny politiky z ODS, kteří se ještě letos na jaře bili v prsa, že 'naše vláda zlomila trend růstu vládních výdajů'. Buď já nerozumím slovu trend, nebo oni zase nemluvili pravdu," napsal na sociální síti X. 

Kalousek také konstatoval, že úsporný balíček zkrátka nevyšel. "Konsolidace se nekoná, vláda na ni rezignovala," prohlásil. 

[chooze:article;value:570497]

Návrh se nezamlouvá ani koaličním partnerům. Vystoupil proti němu například předseda Pirátů Ivan Bartoš, který řekl, že rozpočet je pro jeho stranu v této podobě nepřijatelný.

Tajnůstkářství 

​Zveřejnění státního rozpočtu na příští rok předcházelo nevídané tajnůstkářství. V předchozích letech ministerstvo financí zveřejnilo v průběhu léta pracovní verzi, což se tentokrát nestalo. "Letos jsme nezveřejnili červnový technický návrh rozpočtu a zveřejníme až ten srpnový, politicky projednaný vládou. Z úředního materiálu se totiž stávalo politikum, kdy se síla ministra měřila tím, kolik si uhájil navíc ze státní kasy," uvedl dříve Stanjura.

Opozice i odbory tento krok kritizovaly. "Petr Fiala se velice často zaklíná rozpočtovou transparentností a vůbec transparentností svého konání, a nakonec přistoupí ke státnímu rozpočtu tak, že spáchají úplný atentát na rozpočtovou transparentnost," nešetřila kritikou bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

"Je to neuvěřitelná fraška. Jestliže tato vláda hovořila o transparentnosti, tak to jde přesně proti tomu," prohlásil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Schillerová o Stanjurovi: Buď neví, co se mu děje v baráku, anebo lže. Podívejte se na červencové vysílání pořadu Kuloáry Napřímo:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.