Hromadná otrava z vody v Tatrách. Pro 20 lidí museli přijet záchranáři

V údolí Pěti polských jezer v polských Tatrách se minulý víkend otrávilo 20 lidí, pro které museli přijet záchranáři. Podle webu Onet Podróże se ukázalo, že lidé pili vodu z horských potoků, což jim způsobilo nevolnost, zvracení, průjem a slabost.

Polští tatranští horští záchranáři (TOPR) uvedli pro web Zielona Interia, že se pravděpodobně jednalo o virovou infekci. Někteří lidé byli podle záchranářů natolik oslabeni, že se nemohli dostat na místo přistání vrtulníku TOPR.

[chooze:article;value:568323]

​I voda v horských potocích, která na první pohled vypadá čistě, může obsahovat nebezpečné bakterie a viry. Nejčastější je bakterie E. coli, která způsobuje zvracení i průjem. Voda může ale být kontaminována i chemicky. Jednou z možností, jak se před otravou chránit, jsou speciální tablety nebo filtry na úpravu vody.

Před pitím vody z potoků, pramenů a rybníků varovala na svém facebooku i horská průvodkyně Tatrami Maja Sindalská. "Vždy platilo pravidlo, že pokud voda vytéká z podzemí a je nad jakoukoli budovou (chatou, železnicí a tak dále), je s největší pravděpodobností čistá. Všechny ostatní případy – potoky, rybníky, prameny pod přístřešky – jsou standardně špinavé," uvedla.

Polsko jako turistická destinace láká čím dál tím více Čechů. Podívejte se na epizodu Snídaně ze začátku srpna:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.