Kratom jde v Česku na dračku. Nelegálně se od nás vyváží i do dalších zemí

"Pomáhá to při sportovních aktivitách a při nějakém relaxu. Trošku i proti stresu," shrnul mladý fotbalista, co vidí na kratomu. Látku si sype do pití. Třeba s alkoholem, kofeinem či léky by ji prý ale nekombinoval. "To může dopadnout špatně a už jsou i případy úmrtí," dodal.

Prášek ze sušených listů tropické rostliny se nejčastěji prodává jako sběratelský předmět. O tom, k čemu slouží doopravdy, má ale každý jasno. "Odhadovaná spotřeba v České republice je určitě přes 300 tisíc osob, což lze srovnat třeba s návykovými látkami," okomentoval ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Uživatelů přibývá a tím pádem roste i dovoz z asijských zemí. A to razantně. Zatímco v roce 2021 šlo o 31 tun, loni to bylo 192 tun. A letos jen do konce května 135. V tabulce je vidět porovnání mezi lednem a květnem za poslední čtyři roky. Letošní rok je označen žlutou barvou.

[chooze:article;value:477671]

​"Mě to nepřekvapuje, jak to roste. Z čeho jsem rozladěn, je, že jsme se nedokázali dohodnout, že tam bude spotřební daň hned na začátku," řekl končící národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Z Česka se ale látka i dál vyváží. "Nejčastěji je kratom vyvážen do západní Evropy, a to i do těch zemí, kde je zakázanou látkou," popsal Frydrych.

Mapa ukazuje, jak na kratom nahlížejí jednotlivé evropské státy. Červené ho postavily mimo zákon, v zelených je legální. Česko by se brzy mohlo stát zemí, kde je prodej regulován.

[chooze:article;value:553791]

​Začátkem května schválila Sněmovna nová pravidla pro nakládání s kratomem a dalšími látkami s psychoaktivním účinkem. Nestaví je mimo zákon, ale ztěžují jejich dostupnost dětem.

K sehnání mají být pouze ve specializovaných prodejnách s přístupem od 18 let. S volným prodejem včetně automatů má být konec.

Prodejci nečekají, že by plánovaná regulace přinesla pokles zájmu. Spíš očekávají, že takzvaně vyčistí trh. "Už to bude něco etablovaného a bude to normální produkt, který je v obchodě, a ne jen tak od někoho prostě z ulice," vyjádřil se zástupce prodejců kratomu.

Novela teď čeká na posouzení Evropské komise. S případnými výhradami by se musel vypořádat Senát, konečnou podobu pak schvaluje prezident.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.