Experti: V Asii vzniká nová třaskavá oblast. Stačí jedna chyba k ničivému konfliktu

Skupina útesů známá jako atol Sabina v Jihočínském moři vyvolává obavy politiků a bezpečnostních expertů napříč světem. Podle analytiků oslovených CNN jde o nové místo, kde se střetávají zájmy Číny a Filipín. A nejen zájmy. Během posledních dvou týdnů se čínské a filipínské lodě snažily hned několikrát v blízkosti tohoto atolu vzájemně vytlačovat. V jednom případě došlo i na vodní děla.

Obě země jej totiž považují za své území, a to přesto, že od Filipín se nachází jen asi 138 kilometrů, zatímco do Číny je to přes 1 000 kilometrů. Říše středu totiž považuje za své celé Jihočínské moře.

Nejde navíc o první podobný střet mezi těmto zeměmi. "Všechny indicie nasvědčují skutečnosti, že se jedná o třetí vznikající bod sporu," upozorňuje vědecký pracovník na Škole mezinárodních studií v Singapuru Collin Koh. Těmi předchozími byly atoly Second Thomas a Scarborough.

[chooze:article;value:570863]

Podle analytiků se atol Sabina stává třecí zónou v době, kdy je tato oblast země pod už tak velkým napětím. Jedna chyba by tedy mohla přerůst v konflikt s velmi ničivými následky. 

Při sporu o atol Second Thomas došlo dokonce na sekery, kterými se námořníci neváhali ohánět. To Čínu i Filipíny dovedlo k jednacímu stolu. V červenci pak obě země uzavřely dohodu o snížení napětí. Ta ale neměla dlouhého trvání.

"Země v regionu to vidí jasně. Čína je tou poslední zemí, která by měla být obviňována z narušování míru," prohlásil podle magazínu Newsweek mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lin Ťien a obvinil Filipíny z provokace.

[chooze:article;value:571255]

Na stranu Filipín se ale postavil jejich hlavní spojenec – Spojené státy.  "V čínské politice 'dobrého souseda' je málo 'lásky k bližnímu svému'. Čínské sledovací letadlo nedávno narušilo japonský vzdušný prostor, čínští pobřežní strážci opakovaně naráželi do filipínské lodě a čínská stíhačka shazovala světlice na australský vrtulník," upozornil na čínské prohřešky americký velvyslanec v Japonsku Rahm Emanuel.

Právě kvůli vzájemnému spojenectví Filipín a USA, podpořenému smlouvou o vzájemné obraně, může spor Číny a Filipín potenciálně přerůst v mnohem rozsáhlejší konflikt. I proto se očekává, že právě tento problém bude jedním z bodů probíhajících rozhovorů mezi oběma velmocemi.

Čínští investoři postupně opouštějí Česko, teď je více láká Maďarsko (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.