Ruplo mu v zádech, ztratil obě nohy. Nejtvrdší ránu mu zasadil posudek od lékaře

Pan Zýka z Chomutova celý život podnikal. Jako živnostník tak čelil mnoha výzvám. Na pády a vzestupy byl jako bývalý podnikatel zvyklý a rány uměl přijímat až do té doby, dokud mu život nezasadit tvrdé KO. Jediný nešikovný pohyb ho totiž posadil na invalidní křeslo.

"O zdraví jsem přišel ve 39 letech, když jsem nesl rodičům pomůcky na malování. Vešel jsem do výtahu, ohnul jsem se, prasklo mi prudce v zádech a omdlel jsem. Otec mě profackoval, probral jsem se a jel na pohotovost. Tam mi řekli, že mám housera a normálně mě poslali pryč. Po dvou dnech jsem nemočil, nemohl jsem na velkou, nic, tak jsem šel znovu k doktorovi, ten se zhrozil a řekl, že to vypadá na ochrnutí," popsal začátek problémů pan Zýka.

Od té doby to šlo s jeho zdravotním stavem strmě z kopce. Podstoupil několik vážných operací srdce a následovalo postupné odebrání spodních končetin i přesto, že nejdříve si nohy zkoušel léčit v domácím prostředí za asistence odborníků a bojoval tak do poslední chvíle.

[chooze:article;value:551007]

Snížení příspěvku na péči

​Aby toho nebylo málo, tak přišla další rána. Stát na pana Zýku začal nahlížet jako na lehce postiženého. Posudkový lékař totiž rozhodl o tom, že mu po odebrání druhé nohy bude snížen příspěvek na péči.

"Když jsem měl první nohu, bral jsem 880 korun, když jsem přišel o tu druhou, tak mi dali 4 400 a bylo to na rok," popsal situaci. Sepsal se sociální pracovnicí žádost, aby příspěvek pobíral dál. Místo tří měsíců přišlo panu Zýkovi vyrozumění až téměř po pěti měsících, a když obálku od úředníků otevřel, nevěřil vlastním očím. "Že vlastně jsem pacient 1A a něco, tak to znamená, že jsem jako zdravý a že mi dorostly nohy. Napsal mi, že ze 4 400 se mi ten příspěvek snižuje na 880 korun," nemohl uvěřit Zýka.

Stát různě přispívá těm, kteří jsou závislí na pomoci jiné osoby. Existuje lehká, středně těžká, těžká, úplná závislost a úplná s péčí mimo pobytové služby. Konkrétně u pana Zýky posudkový lékař usoudil, že se jeho zdravotní stav nejspíše zlepšil, a tak po odebrání druhé nohy došlo i k odebrání příspěvku na péči z druhého na první stupeň.

Porušení předpisů

"Pokud se jedná o pana Zýku, to je flagrantní porušení všech předpisů. Ten člověk si vůbec neuvědomí, že pokud máte amputace nohou, tak potřebujete tolik pomoci. Ty nohy bolí. Opuchnou. Za 800 korun si může koupit šest hodin služeb měsíčně. To znamená, že to není ani dovoz jídla. 880 korun je almužna, která nic neřeší, těm lidem nijak nepomáhá a pouze je udržuje ve větší a větší bídě," pronesl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

[chooze:article;value:545841]

​Reportéři TV Nova se vydali za posudkovým lékařem, který panu Zýkovi snížil výši příspěvku na péči na směšných 880 korun měsíčně. Posudkový lékař k údivu štábu pana Zýku nikdy neviděl. I přes to mu snížil příspěvek na péči.

Nejen, že posudkový lékař pana Zýku osobně neviděl, ale také vycházel z úředních a lékařských dokumentů, které byly jednoznačně zavádějící. Navíc se potvrdilo podezření, že v Česku je posudkových lékařů kriticky málo. "Ono by tady mělo být podle velikosti kraje šest posudkových lékařů a já jsem tady sám. A to jsem tady jenom na pondělí. Je to naprosto šílené. Teď se přehazují spisy z jednoho kraje do druhého, je to bordel," vysvětlil posudkový lékař.

I tak přichází k případu pana Zýky první dobrá zpráva. Odvolal se a udělal správně. Půjde tak před novou posudkovou komisi ne za rok, jak bylo plánováno, ale už během několika týdnů. 

[chooze:article;value:537073]

Není to ojedinělý případ​

Případ pana Zýky ale zdaleka není jediný. Nedávno TV Nova informovala v Televizních novinách o panu Heiderovi z Liberecka. Před pěti lety mu objevili na krku nádor. Omylem dostal větší dávku záření, přišel o zuby, má popálený jícen a jen obtížně polyká. Prodělal oboustranný zápal plic. Deset dní byl v umělém spánku a měsíc na jednotce intenzivní péče.

Podle posudku lékaře, který ho ani neviděl, mu prý nic nebrání chodit do práce, a to i přesto, že přišel o plíci a je ve stavu těžké podvýživy. Od státu tak dostal jen částečný invalidní důchod toho nejnižšího stupně.

Systém se podle ministerstva má brzy změnit. Přetíženým lékařům by měli ulevit jejich kolegové z jiných krajů. Ministerstvo chce také celý proces zrychlit. Místo současných 120 dnů by na vyřízení žádosti měli mít úředníci měsíc jako v sousedním Německu. Tam se inspiruje i v tom, že část agendy přebírají specializované sestry, které pacienty navštěvují.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.