Od smrti princezny Diany uběhlo 27 let. Vášně ale tragédie budí dodnes

Noc z 30. na 31. srpna roku 1997 v Paříž. Milovaná britská princezna Diana tehdy prožívala poslední okamžiky svého života. Ty zachycují i kamery v jednom pařížském hotelu, kde Diana trávila dovolenou se svým přítelem, miliardářem Dodim Al-Fayedem. Pár se snažil vyhnout bulvárním novinářům, kteří je pronásledovali na každém kroku.

Krátce nato se odehrála honička fotografů a jejich limuzíny, která skončila tragicky smrtí zamilovaného páru v jednom z tunelů. "Veškerou svou pozornost jsem věnoval jejich zdravotnímu stavu. Oslepovaly mě záblesky fotoaparátů. Poskytoval jsem první pomoc a uvažoval, proč je kolem mě tolik novinářů," popsal situaci po nehodě lékař Frederic Mailliez, který páru poskytoval první pomoc.

[chooze:article;value:565180]

​Diana, které se také často přezdívalo královna lidských srdcí, zemřela v 36 letech. Zůstali po ní dva synové: William a Harry. Současný král Karel III., tehdy ještě princ Charles, čelil v té době obrovské kritice. Veřejnost ho vzala na milost až poté, co si pro její tělo přijel osobně do Francie a se syny v průvodu truchlil za její rakví.

Královna Alžběta II. po smrti Diany dlouho mlčela. Tři čtvrtiny Britů si v té době přály konec monarchie. Obměkčil je až její emotivní projev skoro týden po princeznině smrti. "Nikdy, ať už v časech dobrých nebo zlých, neztrácela úsměv na rtech, nepřestávala se smát a svou vřelostí a laskavostí inspirovala ostatní," řekla o zesnulé princezně královna Alžběta.

Příběh Dianiny tragické smrti budí emoce i po dlouhých 27 letech. Například podle jejího mladšího syna prince Harryho mají život jeho matky na svědomí bulvární novináři. Harry se i kvůli nim před lety vzdal všech svých povinností. S manželkou Meghan se odstěhoval do Spojených států a přerušil téměř veškerý kontakt s královskou rodinou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.