Manévry s majetkem krátce před smrtí. Heřmánek získal významný podíl v divadle

Rodina herce a spoluzakladatele pražského Divadla Bez zábradlí Karla Heřmánka prováděla krátce před jeho sebevraždou změny ve vlastnictví této rodinné scény. Heřmánek tím přitom v divadle získal významný podíl. Upozornil na to web Extra.cz.

Podle notářského zápisu zveřejněného na webu Justice.cz získal polovinu 40% podílu svého syna Josefa. Zbylých 20 % pak získala Josefova matka Hana. Vzhledem k tomu, že už Karel Heřmánek starší 10 % v divadle měl, stal se tak vlastníkem celkem 30% podílu. Stejně tomu bylo i u Hany. Zbývajících 40 % pak zůstalo v rukou Karla Heřmánka mladšího.

[chooze:article;value:571151]

To vše proběhlo v pondělí 19. 8., tedy jen o několik dní dříve, než Heřmánek spáchal sebevraždu. Podle policie měl zemřít v sobotu 24. 8. odpoledne, kdy proti sobě obrátil zbraň. Proč ke změně došlo, z dokumentu nevyplývá. Slavný herec se nicméně převodu podílu účastnil osobně.

Divadlo ale nebylo v dobré finanční kondici. Podle závěrky za loňský rok se pohybovalo v červených číslech. Zároveň mělo závazky v hodnotě přes osm milionů korun.

Smrtí významného herce se vlastnické podíly v divadelní společnosti opět promění. Pokud se dědici nedohodnou jinak, 15 % procent zdědí manželka Hana, což z ní učiní vlastnici 45 % divadla, zbylých 15 % si pak rozdělí jeho pět dětí. Dědictví se ale můžou dědicové vzdát, což se dá například v případě Josefa, který se čerstvě svého podílu v divadle zbavil, i očekávat.

Heřmánek se střelil do spánku. Instruktor se herce snažil zachránit:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.