Izraelci rozjeli obří operaci na Západním břehu Jordánu. Je největší za 20 let

[chooze:gallery;value:37174]

Izraelské obranné síly (IDF) společně s Izraelskou bezpečnostní agenturou a pohraniční policií spustily podle CNN rozsáhlou operaci na Západním břehu Jordánu. Jejím cílem mají být podle izraelských představitelů "ozbrojení teroristé, kteří představují hrozbu pro bezpečnostní složky". Podle televize Al-Džazíra jde o největší zásah na tomto palestinském území za posledních 20 let.

Akce odstartovala už ve středu ráno. Izraelci při ní využívají drony, ale například také buldozery. "Musíme se s hrozbou vypořádat stejně jako s teroristickou infrastrukturou v Gaze, včetně dočasné evakuace palestinských obyvatel a jakýchkoli nezbytných kroků," prohlásil ministr zahraničí Israel Katz.

Izraelci se podle dostupných informací mají soustředit na velká populační centra na severu Západního břehu, jako jsou města Džanín, Nabulus, Tulkarem, Túbas a uprchlický tábor Nur Šams, kam měl podle IDF Írán během posledního roku pašovat zbraně a výbušniny. Podle některých Palestinců se ale operace rozšířila také dále na jih a izraelské jednotky měly být viděny například až v Betlémě.

[chooze:article;value:570967]

Zprávy o počtu mrtvých Palestinců se různí. Podle deníku Times of Izrael se měl k čtvrtečnímu odpoledni vyšplhat na 17, z toho pět ozbrojenců měly izraelské síly zlikvidovat v noci na čtvrtek v mešitě a přilehlé budově v Tulkaremu. Měl mezi nimi být i Muhammad Jaber, velitel tamního křídla Palestinského islámského džihádu.

Palestinská samospráva už operaci odsoudila a nazvala ji zločinem. K ukončení operace vyzval také generální tajemník OSN Antonio Guterres. Šéf evropské diplomacie Josep Borrell pak upozornil Izrael, že operace nesmí znamenat rozsáhlou destrukci, jako tomu bylo v Gaze, a varoval před možnou nestabilitou, kterou můžou způsobit přesuny palestinských civilistů v oblasti v rámci nařízené evakuace.

 Izrael musel vyhlásit nouzový stav. Teroristé z Hizballáhu zahájili útok (25/8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.