Extrémní zápach a výjev jako z hororu. Řecké město zaplavily hromady mrtvých ryb

[chooze:gallery;value:37171]

Přístavní město Volos, které se nachází asi 160 kilometrů severně od Athén, zaplavily podle deníku Guardian statisíce mrtvých ryb. Ty s sebou přinesly také nesnesitelný zápach. Stříbřitá těla vodních živočichů pokryla jak hladinu tamní řeky, tak moře.

"Pokrývají celé kilometry. Není to jen podél pobřeží, ale také v centru Pagasetického zálivu," popsal pro Sky News situaci na místě člen městské rady Stelios Limnios. Úřady se nyní snaží ryby odklidit dříve, než se situace ještě zhorší. Jde tak o boj s časem. Během 24 hodin jich měly odklidit přes 40 tun. Odklízecí práce ale pokračují. 

Za problémem jsou nejspíš loňské povodně, které znovu zaplavily nedaleké jezero. To bylo v šedesátých letech vypuštěno kvůli zamezení šíření malárie. Teď jeho hladina opět poklesla a ryby v něm usazené prchají vstříc slané vodě v Egejském moři, kde ale tito sladkovodní tvorové ale nemůžou přežít.

[chooze:article;value:571052]

Tamní státní zastupitelství už nařídilo vyšetřování celé události. Existují navíc obavy, že se situace ještě horší. Například starosta města Achilleas Beos se bojí, aby mrtvé ryby nepoškodily mořský ekosystém a nezpůsobily ještě rozsáhlejší ekologickou katastrofu.

Kromě místních trpěli také turisté, kteří ale z města většinou rychle prchli. "Situace s mrtvými rybami bude i naší smrtí," prohlásil prezident místní asociace restaurací a barů Stefanos Stefanou. "Který návštěvník po tomhle přijde do našeho města?" ptá se.

 Řecko letos v srpnu trápily také rozsáhlé požáry. Ty se vyskytovaly v okolí Athén (8/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.