Do Evropy se dostala lenochodí horečka. Je hrozbou pro těhotné ženy, může i zabíjet

Evropa hlásí na dvě desítky případů nákazy virem oropouche, který způsobuje takzvanou lenochodí horečku. Za červen a červenec bylo podle Evropského střediska pro kontrolu nemocí (ECDC) nahlášeno 12 případů ve Španělsku, pět v Itálii a dva v sousedním Německu. Údaje za srpen zatím nebyly zveřejněny.

Její americký protějšek, organizace CDC, už před nemocí vydala varování. Podle něj se její příznaky podobají viru Zika nebo horečce dengue. Mezi ty hlavní patří horečka, zimnice, bolesti hlavy, bolest svalů a ztuhlost kloubů. Mezi další příznaky může patřit zvýšená citlivost na světlo, dezorientace, nevolnost, zvracení či vyrážka.

Příznaky se projeví asi u 60 % nakažených, po třech až desíti dnech od nakažení. Přibližně u 5 % pacientů se pak můžou vyvinou komplikace v podobě zvýšeného krvácení či napadení mozku a v krajním případě pak může nemoc způsobit i smrt. Ta byla zatím zaznamenána u dvou z 8 000 případů. 

[chooze:article;value:568079]

Naštěstí pro Evropu nemoc přenáší komár Culicoides paraensis midge, který pochází z teplých oblastí Ameriky a na starém kontinentu se nevyskytuje. Není zatím ani prokázalo, že by ji některý z evropských komárů přenášet mohl. Nakažení v Evropě si podle ECDC nemoc přivezli z Brazílie a Kuby.

Na nákazu by si proto měli dát pozor lidé cestující do Střední a Jižní Ameriky, zvláště pak právě na Kubu nebo do Brazílie. Nutnost cestovat do této části světa by měly zvážit především těhotné ženy.

"Je to trochu jako Zika, kde, pokud jsou infikovány těhotné ženy, může to způsobit ztrátu plodu, vrozené abnormality a podobně," upozornila pro CBS lékařka Céline Gounder. Zdůraznila ale, že nemoc je poměrně nová a odborníci proto stále zjišťují, co s lidským tělem dělá.

V Evropě už se objevila také nemoc mpox. Česko má proti ní několik tisíc vakcín (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.