V Rudém moři hoří ropný tanker. Hrozí ekologická katastrofa obřích rozměrů

[chooze:gallery;value:37155]

Už týden hoří ve vodách Rudého moře tanker plující pod řeckou vlajkou pojmenovaný Sounion. Za jeho poškození můžou podle agentury AP útoky jemenských povstalců Húsíů. Zatímco posádka loď opustila, povstalci se ji pokoušeli neúspěšně potopit.

I přes několik vyvolaných požárů se ale ještě začátkem tohoto týdne zdálo, že náklad v podobě 150 tisíc tun ropy zůstává v útrobách lodi. V noci na středu ale podle deníku Financial Times americké ministerstvo obrany upozornilo, že ropa může z lodi unikat.

"Momentálně loď stále hoří a zdá se, že z ní uniká ropa, což představuje jak nebezpečí pro dopravu, tak potenciální ekologickou katastrofu," prohlásil mluvčí Pentagonu Patrick Ryder.

[chooze:article;value:566474]

Americké ministerstvo zahraničí už o víkendu upozornilo, že pokud by ropa z tankeru skutečně hromadně unikla, například v případě jeho rozpadu, mohlo by to přinést pohromu, která by čtyřikrát překonala únik ropy z tankeru Exxon Valdez, který v roce 1989 ztroskotal u pobřeží Aljašky a způsobil tam jednu z největších ekologických katastrof v dějinách.  

Záchrana lodi je přitom takřka nemožná. Měly k ní sice vyplout remorkéry, které ji měly odtáhnout do bezpečí, pokračující útoky Húsíů ale znemožnily, aby se k tankeru přiblížily. "To dokazuje jejich očividnou neúctu nejen k lidskému životu, ale také k potenciální ekologické katastrofě, kterou to představuje," okomentoval jejich jednání Ryder.

Húsíové útoky na lodě ospravedlňují jako odvetu za izraelské útoky v Gaze a sami tvrdí, že útočí pouze na lodě napojené na Izrael, USA a Velkou Británii. Mnoho jejich cílů ale zjevné spojení s těmito zeměmi postrádá.

Jemen je už léta pod vládou Húsíů. Útoky na lodě ohrožují mezinárodní obchod (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.