Škola v Počernicích už skoro opravila strop. Propadl se těsně před prázdninami

Těžké kusy sádrokartonu na lavicích, ze kterých sotva utekli osmiletí školáci. Místnost po nehodě z 27. června nejprve zkoumali policejní vyšetřovatelé, statici a znalci. Pak nastoupila stavební firma.

Nejprve bylo třeba odstranit suť a nepořádek. Ze třídy se odvezlo pět kontejnerů. Nejvíc práce ale bylo u stropu. "Musela se nechat převařit ta ocelová konstrukce, musely se odstranit ty šikmé sádrokartonové podhledy," vysvětloval ředitel ZŠ Chvaly Martin Březina.

Místnost do pondělka, kdy začíná školní rok, hotova nebude, odhad je konec září. Pak se do ní vrátí děti. Nebudou to ale ty, které v ní končily třetí třídu. "Vrátíme sem pravděpodobně jinou třídu," dodal Březina.

[chooze:article;value:562248]

​Přípravy finišují i v ostatních učebnách, celou školu důkladně prohlédl statik. Co se může v teprve 24 let staré budově stát, by na konci června nikoho ani ve snu nenapadlo. Učitelku na konci hodiny vylekalo praskání ozývající se ze stropu a vyhnala děti na chodbu. "Rychle zorganizovala útěk, nebo řekněme evakuaci dětí z té třídy, a tím jim vlastně zachránila zdraví, nebo spíš životy," chválil učitelku ředitel pražských hasičů Luděk Prudil.

Zkušenou kantorku čeká ocenění od hasičů, školy i městské části. Sama prý o popularitu nestojí, na osudný den by nejraději zapomněla. "Ona je velmi skromná. A o to si jí vážíme ještě více," prohlásil starosta Horní Počernice Petr Měšťan (ODS).

Případem se už od konce června zabývá policie. Kdo je podle ní za nehodu zodpovědný, zatím neřekla. "V současné chvíli stále čekáme na vyhotovení znaleckého zkoumání z oboru stavebnictví, které určí, proč došlo k pádu stropu," sdělila mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí několik let vězení, záleží však na následcích. Ve škole se naštěstí nikomu nic nestalo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.