Odbory odmítly vládní návrh navýšení platů. Lidé tak nedostanou vůbec nic

Kuchařky, dělníci, uklízečky nebo úředníci. Navýšení platů ve veřejném sektoru se od září konat nebude. "Ten kompromis zněl následujícím způsobem. Abychom platové třídě 1 až 7 zvýšili platový tarif o 5 procent. U lidí, kteří jsou v platové třídě 8 až 12 včetně, abychom zvýšili ten platový tarif o 3 procenta. Pro skupinu lidí v 1. až 7. platové třídě by v průměru ten měsíční nárůst byl o 925 korun a u těch, kteří jsou v té 8. až 12. třídě, by to bylo v průměru o 870 korun měsíčně," popsal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jenže odboráři chtějí navýšit platy všem. Původně žádali o 15 procent, pak o 10 a nakonec alespoň o 7 nebo 5 procent. Přes vládu to neprošlo. "Bohužel vláda nám nabídla takovou variantu, že jsme to museli odmítnout a nedošlo k dohodě. Nám to není jedno, protože si myslím, že si to ti zaměstnanci zaslouží, ale ze strany vlády to bylo doslova vydírání," popsal předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář.

"Jestliže má vláda nějaký záměr a chce ho realizovat, tak to přece nemůže vázat na to, že my jako odborové svazy budeme souhlasit s něčím, co je prostě pro velkou část našich členů nepřijatelné," prohlásila předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

[chooze:article;value:571446]

​Zástupci odborových svazů budou ještě o dalším postupu jednat příští úterý. Nevyloučili ani možnost, že vyhlásí stávku. "Nedivím se, že odbory absurdní nabídku na zvýšení tarifů bez přidání finančních prostředků odmítly. Takový návrh byl nesystémový, nerealizovatelný a jen by vybrakoval rezervy z nemocenských. Byl to návrh namířený nejen proti logice, ale i proti aktivním a kvalifikovaným lidem," prohlásila stínová ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

"V realitě letošního rozpočtu, v realitě toho, co si resorty mohou dovolit, my jsme byli připraveni ty finanční prostředky pro ty nejdotčenější skupiny opravdu najít," řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka slíbil, že se v příštím roce navýší částku určenou na platy ve veřejném sektoru o 5 procent.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.