Na Česko se ženou silné bouřky. ČHMÚ vydává výstrahu pro osm krajů

Český hydrometeorologický ústav varuje před silnými bouřkami, které se mají do Česka přihnat ve čtvrtek v poledne. Od té doby až do čtvrteční deváté hodiny večerní tak bude v platnosti výstraha.

Silné bouřky meteorologové očekávají v Praze a v kraji Středočeském, Jihočeském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a na Vysočině.

"Očekává se ojedinělý výskyt lokálně silných bouřek provázené především přívalovými srážkami s krátkodobým úhrnem výjimečně kolem 40 mm," upozorňují meteorologové. Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky.

[chooze:article;value:571122]

​Od středečního poledne až do odvolání je také v platnosti výstraha před vysokými teplotami. Ta platí pro části Jihomoravského a Zlínského kraje. Odpolední teploty tam mají vystoupat ke 30 až 33 stupňům Celsia.

Meteorologové upozorňují, že takové teploty mohou pro lidský organismus představovat vysokou zátěž. Hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. "Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami," radí meteorologové.

Bouřky udeřily i minulý týden. V Kunčicích voda zaplavila hřiště i cesty:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.