Definitivní změna počasí se blíží. Výrazné ochlazení přijde náhle, tvrdí meteorolog

Podzim odstartuje 22. září a počasí tomu zřejmě bude odpovídat. Podle dlouhodobého výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu to totiž vypadá, že se s tropickými teplotami přesahujícími 30 stupňů Celsia pomalu loučíme. 

Ačkoliv pro týden od 19. srpna do 1. září meteorologové hlásili, že týdenní průměry nejvyšších denních teplot vystoupají až na 26 °C, v týdnu od 2. do 8. září to má být už jen 24 °C a v týdnu od 9. do 15. září dokonce už jen 21 °C. Pro další dny předpověď meteorologové zatím neuvádí, trend poklesu teplot ale lze v uvedených týdnech jasně sledovat.

To, že teploty klesnou, potvrzují i zahraniční meteorologové. Zdůrazňují ale, že teploty budou i tak nadprůměrné. "V tomto období mají předpovídané teploty tendenci klesat, přičemž se stále více objevují vlhčí a větrnější podmínky. Přesto by mohlo počasí zůstat mírně teplejší," uvedli meteorologové z britské BBC.

[chooze:article;value:570402]

Výraznější ochlazení by mělo přijít až později. Podle meteorologa Jana Schenka má teplotní pokles nastat náhle, a to zřejmě koncem září či začátkem října. "Už nemůžeme očekávat velká vedra. V září je 30 stupňů stále možných, ale jen zřídka," uvedl pro The Weather Channel.

Nad hranicí obvyklého průměru se mají teploty pohybovat i v Česku. Do průměru by se měly dostávat až v září, a to hlavně v jeho druhém týdnu. V něm meteorologové očekávají, že by noční teploty mohly v průměru klesat už jen na 10 °C.

 Oblíbené letovisko v Turecku zasáhlo krupobití a déšť. Podívejte se, jak to na místě vypadalo (26/8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.