Středomořská letoviska zaplavily medúzy. Tisíce lidí jsou požahaných

Španělské pobřeží Costa Brava má vážný problém. Na turisticky oblíbených plážích na severovýchodním pobřeží Španělska se objevují medúzy. Žahavců je tolik, že svými těly pláže zcela zahlcují.

Úřady už před medúzami turisty varovaly. Vláda vydala aplikaci zvanou MedusApp, která lidi informuje, kde se medúzy právě vyskytují. Součástí aplikace, kam lidé zaznamenávají místa výskytu medúz, je i mapa, která se pravidelně aktualizuje, píše portál Independent.

[chooze:article;value:519331]

​I tak ale případů požahání medúzami přibývá. Podle deníku Guardian ošetřili španělští lékaři od května do srpna přibližně 7 500 lidí. Oproti loňskému roku je to nárůst o 41 procent.

Hlavními viníky jsou kořenoústka hrbolatá a kořenoústka plicnatá. Ani jedna z těchto medúz není smrtelně jedovatá, jejich požahání je však bolestivé a nejčastěji se projevuje velmi silným svěděním. U lidí, kteří trpí alergiemi, může vyvolat zdravotní komplikace.

Medúz ve Středozemním moři v posledních letech přibývá. Mořští biologové nárůst přičítají zvyšujícím se teplotám, které medúzám svědčí. Kromě teplejších vod jim ale pomáhá také skutečnost, že mají ve Středomoří jen málo přirozených predátorů.

Na lidi plavající v moři zaútočili delfíni. Desetiletému chlapci potrhali ruku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.