Překvapivé přiznání Zuckerberga: Měli jsme cenzurovat obsah kvůli covidu

Šéf americké společnosti Meta, pod kterou spadají sociální sítě Facebook a Instagram, Mark Zuckerberg tvrdí, že se americká vláda snažila dosáhnout toho, aby jeho společnost cenzurovala část zveřejněného obsahu v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. Napsal to v dopise určenému justičnímu výboru Sněmovny reprezentantů.

"V roce 2021 přední představitelé Bidenovy administrativy, včetně přímo Bílého domu, opakovaně tlačili na naše týmy, aby cenzurovaly určitý obsah o covidu-19, včetně humoru a satiry, a vyjadřovaly vysokou míru frustrace, pokud jsme jim nevyšli vstříc," uvedl.

Dodal také, že v důsledku tohoto tlaku došlo v rámci firemních pravidel týkajících se obsahu ke změnám. Společnost si podle něj ale za rozhodnutím o omezení příspěvků stojí. Kroky vlády však odsoudil. "Tlak ze strany vlády byl podle mě něčím, co by se dít nemělo, a lituji toho, že jsme o tom více neinformovali," tvrdí.

[chooze:article;value:551636]

Bílý dům ale své jednání hájí tím, že jeho cílem mělo být podpořit odpovědné kroky k ochraně veřejného zdraví. "Naše pozice byla jasná a konzistentní. Věříme, že technologické společnosti a další soukromí aktéři by měli vzít v úvahu vliv, jaký má jejich jednání na americký lid," cituje mluvčího Bílého domu CNN.

Biden byl v roce 2021 k sociálním sítím kvůli šíření dezinformací kolem covidu-19 velmi kritický. Měl dokonce prohlásit, že sociální sítě "zabíjí lidi". Později tato slova ale odvolal.

Zuckerberg přiznal také další případ, kdy Meta podlehla tlaku státu. V roce 2020 společnost kontaktovala FBI v souvislosti s chystanou dezinformační kampaní. Ta se měla týkat Bidenovy rodiny, konkrétně jeho syna Huntera. Když pak web New York Post vydal článek týkající se možné korupce spojené s Bidenovou rodinou, Meta omezila šíření tohoto článku do doby, než se jim jej podařilo prověřit. Nyní má společnost údajně ale jiné postupy.

Apple, Google i Meta mění svá pravidla. Přizpůsobují se pravidlům Evropské unie:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.