Netopýři jsou na vrcholu aktivity. Veterináři varují, co lidé nesmějí dělat

Netopýři opět zaplavili noční nebe. Mezi srpnem a říjnem jsou totiž tito létající savci nejaktivnější. Není tak vůbec těžké je v noci zahlédnout, jak se snaží ulovit co nejvíce hmyzu, aby přečkali zimní spánek.

Netopýrů žije v Česku několik druhů, z nichž nejznámější je netopýr velký. Pro člověka sami o sobě netopýři nepředstavují nebezpečí, povětšinou se k nám nepřibližují a nedokáží nás ani nějak zranit. Přesto však mohou způsobit problémy.

Státní veterinární správa na začátku srpna potvrdila u netopýra zachyceného v Moravskoslezském kraji vzteklinu. Netopýři patří mezi hlavní přenašeče této extrémně nebezpečné nemoci, proto by si lidé měli dávat pozor a netopýrů se nedotýkat. Vzteklinu totiž mohou přenést pouhým kousnutím nebo škrábnutím.

[chooze:article;value:568688]

​Veterináři proto doporučují v případě kousnutí netopýrem na nic nečekat a ihned vyhledat lékařskou pomoc. Vzteklina je ve chvíli, kdy jsou pozorovatelné příznaky, už neléčitelná a často končí smrtí.

Pokud také lidé narazí na netopýra, který jim například vlétl do obydlí, měli by si dávat pozor. Neměli by se s ním pokoušet manipulovat, místo toho by měli kontaktovat záchrannou stanici, která netopýra odchytí. V krajních případech, kdy se zvířetem manipulovat lidé musí, radí veterináři používat respirátor a silné kožené rukavice.

Dobrý nápad není ani pokoušet se netopýra zabít. Všechny druhy netopýrů jsou v Česku chráněné zákonem o ochraně přírody a krajiny. Stejně tak není dovoleno je rušit ve spánku ani ničit jejich úkryty.

Horší než zlý sen. Do pokoje v bytě vlétly desítky netopýrů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.