Na kola do Rakouska, na nákupy do Polska… i v sousedních zemích vás můžou potkat trable

Napadlo vás někdy, jak rychle se může pohodový výlet za hranicemi změnit v malou či větší katastrofu? Ať už jedete na nákupy do Německa, na procházku po rakouských Alpách, na túru do Tater, nebo si užít sváteční atmosféru na adventní trhy, nečekané komplikace se snadno objeví kdykoliv. Ostatně případy českých cestovatelů pravidelně plní stránky médií.

Potíže můžou přijít na dovolené i jednodenním výletě

Hodně Čechů vyráží k našim zahraničním sousedům na dovolené i krátké výlety. Proč byste měli mít sjednané cestovní pojištění pro každou takovou cestu? Příklad z praxe – představte si, že jedete na kola do Rakouska a na cyklostezce se s někým srazíte. Kromě nákladů na ošetření budete řešit i poškození cizího kola, případně i zranění druhé osoby. A pokud dotyčný půjde třeba i na pracovní neschopenku, finální výše nákladů by vás bez pojištění mohla stát pořádný majlant.

Se sportem se celkově pojí větší riziko úrazu, ať už jde o jízdu na kole, nebo brázdění sněhobílých sjezdovek. Takže pokud se za hranicemi chystáte sportovat, měli byste rozhodně myslet na odpovídající výši limitů pro léčebné výlohy. To je část pojištění, ze které se platí ošetření lékařem, hospitalizace v nemocnici a taky náklady na léky. Víte, že pojištění úrazu se často hodí i na adventní trhy? Poměrně dost cestovatelů se rozhodne vyzkoušet hladkost místního kluziště, ale ne vždy to dopadne dobře.

Užitečné je určitě i pojištění odpovědnosti, které nejspíš znáte jako pojistku na blbost. Právě tu využijete v případech, kdy někomu nechtěně způsobíte škodu na zdraví nebo majetku. Třeba při zmíněné srážce na cyklostezce, na sjezdovce nebo když vaše děti omylem shodí něco v obchodě. Bude se vám zkrátka hodit v celé řadě případů, kdy na vás sedne smůla. Na základě údajů od pojišťovny Direct takhle rodiče jednoho školáka díky pojištění odpovědnosti ušetřili celých 400 000 korun. Jejich dítko totiž na lyžařském zájezdu zavinilo srážku s jiným sportovcem. Oba účastníci nehody potřebovali převoz horskou službou do nemocnice a ošetření. A za několik měsíců od nehody rodina ještě obdržela oznámení o tom, že sražený lyžař požaduje finanční kompenzaci.

Úskalí turistiky v Tatrách i Alpách

Slovensko máme doslova za rohem, takže je bezkonkurenčně jednou z našich nejoblíbenějších destinací. Ale i když je kousek, ani v tomto případě není dobré podceňovat sjednání cestovního pojištění. Tatry jsou krásné, ale taky nebezpečné, stejně jako Alpy. A ruku na srdce, čeští turisté umí krásně podcenit své síly i správné sportovní vybavení. A co teprve, když svou sílu a rozmarnost ukáže horské počasí, které i za zprvu jasného dne zvládne během chvíle napáchat pořádnou spoušť. Ať už jde o silný vítr, náhlé ochlazení, nebo pořádnou bouřku.

Kvůli tomu není žádným výjimečným případem, když turisté na túře podcení možná úskalí a potřebují pomoc horské služby, v případě úrazu leckdy i transport vrtulníkem. Platit tyhle částky z vlastních úspor by se určitě nechtělo nikomu, ale bez kvalitního cestovního pojištění budete muset. Pokud by vás zajímalo, na kolik vyjdou, tak podle Ušetřeno.cz zásah horské služby stojí od 1 500 až do 20 000 Kč. Pokud budete potřebovat i transport vrtulníkem, setkáte se s částkami od 20 000 do 130 000 Kč. A jestli byste se dostali do šlamastiky, která vyžaduje i pátrací akci, náklady se s klidem vyhoupnou na statisíce korun.

Možná vás teď napadne, na co mít cestovko, když máte v peněžence EHIC neboli Evropský průkaz zdravotního pojištění, který platí v celé Evropské unii. To sice ano, ale víte, že ho uplatníte jen ve státních zdravotnických zařízeních a pouze na nezbytné lékařské ošetření? Takže s „nadstandardními” položkami, k nimž patří i zásah záchranářů, vám prostě nepomůže.

Nemoc před odjezdem nebo ukradené lyže

Kromě zdravotních záležitostí v cestovku najdete zajištění i pro další situace, které vás můžou potkat a pomocnou ruku v nich určitě oceníte. Jde například o pojištění storna pobytu. Jak jste si všimli, v posledních letech nám ceny ubytování v Česku i v zahraničí poněkud vyskočily, takže pokud byste na dovolenou nemohli odjet třeba kvůli nemoci nebo nečekanému úrazu, určitě by vás propadnutí pobytu nejen mrzelo, ale taky finančně bolelo. Když si ale k cestovnímu pojištění sjednáte pojištění storna, budete připraveni i na tuhle situaci.

Stejně tak se hodí i připojištění sportovní výbavy, třeba té lyžařské, která rozhodně nestojí jen pár korun. I tohle je další položka cestovního pojištění, která vás může zachránit od nemalých ztrát.

Jestli cestujete na dovolenou autem, můžete si k připojištěním přidat i autoasistenci, která vám pomůže třeba v případě, kdy budete mít defekt nebo poruchu auta a oceníte náhradní vozidlo. A když si s něčím nebudete vědět rady, stačí se obrátit na asistenční služby, které jsou tu pro vás doslova 24/7 v češtině.

Takže pokud si chcete svou dovolenou i výlet za hranice užít opravdu v klidu a bez starostí, sjednejte si to nejlepší cestovní pojištění. Srovnání nabídek zvládnete klidně i doma. Stačí se připojit k internetu a použít online kalkulačku, třeba tu na Ušetřeno.cz. Během chvilky si vyberete tu nejlepší nabídku přímo vám na míru a cestovko online a jednoduše uzavřete.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.