Lékaři z Brna slaví velký úspěch. Malého Olivera zachránili před epilepsiemi

Malý Oliver měl před operací i 100 epileptických záchvatů za den, teď už nemá ani jeden. Pokud by náročnou operaci mozku neprodělal, byl by po zbytek života téměř nepohyblivý a odkázaný na pomoc druhých.

"Bylo to hodně náročné pro mě i psychicky, každý den jsem brečela a nevěděla jsem, co mám dělat," přiznala maminka Olivera Natalie Pomklová.

Díky lékařům má teď malý bojovník vyhlídky na normální život. "Chlapeček se hýbe velmi dobře, všemi čtyřmi končetinami bez nějakého většího stranového rozdílu. Je vidět, že ta zdravá hemisféra přebírá funkci obou a mělo by u něj docházet k normálnímu vývoji řeči," vysvětlil přednosta neurochirurgické kliniky FN Brno Martin Smrčka.

[chooze:article;value:570363]

​Epilepsie je čtvrtou nejčastější neurologickou poruchou na světě a běžně se léčí léky. U malého Olivera způsobovala silné a časté záchvaty vzácná porucha mozkové hemisféry. "Viděli jsme ty snímky a věděli jsme, že ten nález bude poměrně katastrofický, protože ten radiologický nález je skoro vždycky asociován s těžkou epilepsií, které říkáme epileptický hemisyndrom. Víme, že u něj téměř nikdy nefungují konvenční antiepileptika," uvedl primář dětské neurologie FN Brno Ondřej Horák.

Podobný typ operace provedou čeští lékaři zhruba jednou ročně. A tak si na pomoc zavolali lékaře z Ženevy, který podobných zákroků provedl okolo 40. "Já doufám, že jsem zdejším doktorům pomohl a pomohlo to nastartovat epileptický program tady," řekl přednosta Neurochirurgické kliniky Univerzitní nemocnice Ženeva Karl Schaller.

Čeští a zahraniční operatéři se nad operací radili už od dubna. Bylo potřeba také počkat, operace novorozeněte by byla totiž rizikovější.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.