Boj o místa v Evropské komisi pokračuje. Schyluje se k tvrdému vyjednávání

Ve snaze získat vytoužené ekonomické portfolio vysílá řada států do Bruselu kandidáty, kteří ve finanční oblasti umí chodit minimálně stejně jako český Jozef Síkela (STAN). Toho prý v získání takové agendy limituje i to, že Česká republika nemá euro.

"Členské státy eurozóny řeknou: 'Prosím vás, a jak to, že ekonomické téma má někdo, kdo nepatří do našeho tvrdého jádra eurozóny?' Já to takhle odhaduju," řekl bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Do Bruselu míří například rakouský ministr financí Magnus Brunner, bývalý předseda slovinského účetního dvora Tomaž Vesel nebo Ital Raffaele Fitto, který v zemi rozděloval miliardy z covidových fondů. Na stejné posty si prý brousí zuby i Polsko, Irsko nebo Nizozemsko.

[chooze:article;value:570375]

​"Nemusíme tajit, že 27 členských států chce silné ekonomické portfolio tak jak my. Ale Jozef Síkela je určitě kandidát, který má všechny předpoklady," uvedl předseda vlády Petr Fiala (ODS).

V současné době nominovalo své kandidáty do nové Evropské komise 22 států. 16 jmen je mužských a šest ženských. A to včetně samotné předsedkyně Ursuly von der Leyenové. Páky šéfce docházejí. Jak z genderově nepříjemné situace vybruslí, ale Komise zatím komentovat nechce.

[chooze:article;value:571205]

​"Nejsme komentátoři sportu, abychom mluvili o každém kroku, co se děje. Je to probíhající proces. Předsedkyně dala jasně najevo, jaké jsou její požadavky," uvedl mluvčí Evropské komise Eric Mamer.

Kdo naopak o situaci mluví, to je Evropský parlament. Stále více jeho členů upozorňuje, že genderově nevyváženou Komisi zkrátka von der Leyenové hodí na hlavu.

"Koneckonců je to její velká chyba, že si nedokázala ty věci ohledně genderové vyváženosti dojednat s jednotlivými státy," okomentovala europoslankyně Klára Dostálová (ANO). Státy mají čas na dodání jména svého kandidáta na eurokomisaře do konce srpna.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.