Ukrajině hrozí otevřená válka s Běloruskem. Nedělejte fatální chyby, prosí

Na hranicích mezi Ukrajinou a Běloruskem se znovu schyluje k problémům. Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko nechal převelet podstatnou část své armády k hranicím. Podle portálu Politico se má jednat o téměř třetinu všech vojáků a vojenské techniky, kterou má k dispozici. Běloruské vojáky mají navíc podpořit bývalí žoldnéři z Wagnerovy skupiny.

Oficiálním důvodem pro shromažďování armády, který Lukašenko uvedl, je vojenské cvičení. Na hranicích koncentruje kromě vojáků také výbavu pro ženisty nebo protiletadlové a raketové systémy, píše portál Kyiv Independent.

[chooze:article;value:570877]

​Není to poprvé, co Ukrajině hrozí nebezpečí z Běloruska. Na začátku ruské invaze v roce 2022 poskytl Lukašenko ruským vojákům přístup na své území. Rusové tak mohli zaútočit na Ukrajinu z Běloruska, díky čemuž se dostali během jediného dne nebezpečně blízko k hlavnímu městu Kyjevu.

Ukrajina už proti koncentraci vojáků oficiálně protestovala. "Varujeme běloruské úřady, aby nedělaly fatální chyby kvůli tlaku z Moskvy. Při jakémkoli narušení ukrajinských hranic provedeme nezbytné kroky k udržení naší nezávislosti," prohlásilo ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Ukrajina hlásí úspěchy u Kursku. Rusové ale postupují jinde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.