Portugalsko zasáhlo silné zemětřesení. Znělo to jako hromobití, popisují lidé

Jihozápadem Portugalska otřáslo v pondělí po páté hodině ráno zemětřesení. Podle Portugalského institutu pro moře a atmosféru se epicentrum nacházelo v Atlantském oceánu asi 60 kilometrů západně od města Sines. Otřesy měly sílu 5,3 magnituda.

Portugalský web Publico dále uvádí, že po tomto zemětřesení následovala ještě trojice slabších otřesů se silou okolo jednoho magnituda. "Nemáme žádné záznamy o škodách na zdraví nebo materiálních škodách. Zaznamenali jsme prudký nárůst telefonátů zejména hasičům, kteří poskytovali informace a doporučení pro tento typ situace," informovala v pondělí ráno portugalská civilní ochrana.

Zemětřesení bylo podle úřadů cítit převážně v jižní části Portugalska, a to až u Lisabonu. Obyvatel jižního předměstí metropole popsal, že jej probudil "zvuk podobný hromobití, který ale trval jen pár vteřin".

[chooze:article;value:569316]

V nedalekém městě Sesimbra se měly podle webu Expresso na několika budovách objevit praskliny. Lisabonské letiště ale zůstává v provozu a nepřerušilo svůj provoz ani během samotných otřesů.

Úřadující premiér země Paulo Rangel už v souvislosti se zemětřesením oznámil, že se sejde s prezidentem. Vláda pak vyzvala obyvatelstvo, aby zachovalo klid.

Ruský poloostrov Kamčatka postihlo velmi silné zemětřesení. Hrozila i vlna tsunami (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.