Naléhavé varování. V oblíbené destinaci se šíří nebezpečný virus

Andaluské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že šest případů nákazy eviduje v letovisku Dos Hermana. To leží přibližně 15 kilometrů jižně od Sevilly, kde se nakazili další tři lidé. Po jednom případu pak podle webu Mirror úřady zaznamenaly ve čtyřech menších městech v okolí Sevilly.  

Španělské úřady se obávají, že počet případů bude nadále narůstat. Podle ministra zdravotnictví má totiž virus ohnisko v místech, která s oblibou vyhledávají turisté. 

Jak připomíná web Infobae, hlavním přenašečem západonilského viru jsou komáři. U většiny nemocných probíhá infekce zcela asymptomaticky, příznaky se většinou objeví jen u jednoho z pěti lidí.

[chooze:article;value:570905]

Pokud se infekce projeví, většinou se jedná o mírné příznaky jako je horečka, únava, nevolnost, bolest hlavy a svalů nebo slabost. Rizikovou skupinu představují starší nebo chronicky nemocní lidé.

Podle Státního zdravotního ústavu proti onemocnění dosud neexistuje vakcína. Snížit riziko onemocnění virem lze používáním kvalitních repelentů a nošením oděvů s dlouhými rukávy a dlouhými nohavicemi.

Kromě toho ale Španělsko hlásí také nárůst případů krymsko-konžské hemoragické horečky, kterou přenášejí klíšťata. Letos na ni podle webu The Conversation zemřel jeden člověk.

První případ vysoce nakažlivých mpox mimo Afriku. Podívejte se na reportáž TV Nova: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.