Brutální smršť v Turecku. Trubky se ohýbaly jako stébla slámy, popsala Češka

[chooze:gallery;value:37136]

​Mezi Čechy patří turecký Kemer k oblíbeným destinacím. Na sklonku srpna se tam vypravila i Miluše Procházková. To ale ještě netušila, co přijde. Příjemné letní počasí se v okamžiku změnilo na totální marast a ona se musela s ostatními ukrývat před běsnícími živly.

V neděli dopoledne bylo ještě vše v pořádku a všichni si užívali vysněnou dovolenou. Po poledni se ale začalo počasí měnit. Nejenom čeští turisté pozorovali s obavami blížící se smršť. "Během poledne se začala nad pohořím Bey stahovat bouřková mračna, která se postupně stávala mohutnějšími a zlověstnějšími. Netrvalo dlouho a celá obloha ztmavla a objevily se první blesky," přiblížila pro TN.cz paní Miluše.

Kemer na mapě:

Jak popsala, prvním varovným signálem byl pohled na loď, která se pokoušela zakotvit u pobřeží: "Malý okamžik jsme sledovali, jak posádka zoufale spouští na několik pokusů kotvy, a divokou konverzaci doprovázenou bohatou gestikulací majitele podniku s nimi... A v té chvíli jsme spatřili šedivou stěnu, jak se valí z úbočí hory přímo na nás, doslova jako 'bílá tma'. Během několika vteřin udeřila bouře naplno."

Milušiným štěstím bylo, že se měla kde schovat. S ostatními rychle zaběhla do plážové chatky. A pak to začalo. "Kroupy o velikosti jednoho až pěti centimetrů doslova bičovaly celou pláž. Nastala panika a lidé se snažili buď utéci, anebo se ukrýt, kde se jen dalo. Bohužel sluneční clony nad lehátky poskytovaly útočiště pouze zdánlivé – vzhledem k silnému větru, který snadno odnášel vše, co na pláži zůstalo, až se mu nakonec povedlo vyvrátit celou první řadu slunečních clon nad lehátky a zohýbat ocelové trubky o průměru 15 centimetrů jako stébla slámy," řekla paní Miluše.  

[chooze:article;value:569948]

​Krupobití trvalo deset minut. Paní Miluše poznamenala, že největším nebezpečím byly ty kroupy, které se odrážely a před nimiž si museli chránit oči. Jak přestaly padat kroupy, tak toho využili a v prudkém lijáku přeběhli do hotelu, kde se mohli ukrýt pod pevnou střechou.

"Celá bouře trvala asi 30 minut a krátce poté již opět vysvitlo slunce a počasí se vrátilo k normálu. Hotelový personál se celou noc obětavě věnoval odklízení následků řádění počasí," uzavřela paní Miluše.

Nakonec ještě dodala, že nikdo nebyl zraněný. Jenom u prvních dvou řad lehátek se nepodařilo dostat do pořádku sluneční clony.

Do konce týdne se mají podle portálu AccuWeather denní maxima v Kemeru pohybovat nad 30 stupni Celsia, v noci nad 20 stupňů. Má být polojasno a očekávají se i srážky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.