Začaly samosběry zeleniny. Největší zájem je o rajčata, melouny a cibuli

Červená, žlutá, fialová. Ve tvaru dýně hokaido, hrušky nebo papriky. Sklizeň rajčat je v plném proudu. Lidé berou rajčatové plantáže doslova útokem – obzvlášť, když ceny zeleniny v supermarketech dosahují kosmických částek.

Ceny samosběru rajčat se pohybují plus minus okolo čtyřiceti korun za kilogram, záleží na odrůdě. Naopak v supermarketech vyjde kilogram i o několik desítek korun dráž.​ Nejvíce na odbyt jdou podle pěstitelů cherry rajčata, lidé je sbírají především do salátů.

[chooze:article;value:546812]

"Tato rajčata jsou letos bestseller, jsou de facto pořád očesaná, skoro vyprodaná, ale máme tady i jiné rajče, italské, z těch se dělají omáčky a kečupy," uvádí pěstitel.

Na co ale lidé v horkých dnech prý nedají dopustit, je studená zeleninová polévka, tedy gazpacho. Příprava osvěžujícího pokrmu je navíc jednoduchá. Zvládne ji i člověk, který se v kuchyni neorientuje. Základem jsou spařená rajčata. Postupně pak přidáváte cibuli, papriku, česnek, okurku, chilli a olivový olej. Ale ani tady se kreativitě meze nekladou. Pak to pokapeme citronem, osladíme, osolíme, následně vše stačí jednoduše rozmixovat.

A výsledek je více než překvapivý. Gazpacho je navíc podle některých gurmánů ideální na zahnání kocoviny po letní grilování.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.