Stačí dva plátky šunky denně. Podle vědců riziko cukrovky zvýší o 15 procent

Zjištění, které je podle deníku The Guardian nejpřesvědčivějším důkazem o spojitosti masa a cukrovky 2. typu, publikovali vědci z Cambridgeské univerzity v nové studii zveřejněné v časopise Lancet Diabetes & Endocrinology. Konzumace zpracovaného nebo červeného masa podle nich zvyšuje riziko jejího rozvinutí.

Výsledky studie vychází z dat zahrnujících bezmála 2 miliony lidí z celého světa. Vědci zjistili, že běžná denní konzumace 50 g zpracovaného masa, což odpovídá dvěma plátkům šunky, je spojena s o 15 % vyšším rizikem cukrovky 2. typu v následujících 10 letech.

[chooze:article;value:568361]

Konzumace 100 g nezpracovaného červeného masa denně, jako je hovězí, jehněčí, skopové, vepřové, telecí nebo zvěřina, byla spojena s o 10 % vyšším rizikem onemocnění. 100 gramů odpovídá asi jednomu malému hovězímu steaku.

"Náš výzkum poskytuje dosud nejkomplexnější důkaz o souvislosti mezi konzumací zpracovaného masa a nezpracovaného červeného masa a vyšším budoucím rizikem diabetu 2. typu. Potvrzuje doporučení omezit konzumaci zpracovaného masa a nezpracovaného červeného masa, aby se snížil počet případů diabetu 2. typu v populaci," uvedla autorka studie Nita Forouhiová.

[chooze:article;value:559082]

S výsledky souhlasí i další odborníci, přestože upozorňují, že studie ukazuje na asociaci a ne příčinnost. Duane Mellor z Astonské univerzity uvedl, že doporučení omezit konzumaci masa je v souladu s doporučeními pro snížení rizika nemoci, společně se zařazením stravy bohaté na zeleninu, ovoce, ořechy, semena, fazole, hrách a čočku a pravidelnou fyzickou aktivitou.

Cukrovkou 2. typu, která je hlavní příčinou slepoty, selhání ledvin, srdečních infarktů, mrtvic a amputací dolních končetin, trpí více než 400 milionů lidí. Jedním z hlavních způsobů, jak snížit riziko onemocnění, je kromě udržování zdravé hmotnosti a častějšího pohybu právě zlepšení stravování.

Cukrovkou trpí desetina Čechů. Mnozí o tom vůbec nevědí (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.