Nejvíce živnostníků je v Řecku, největší odvody platí ale podnikatelé ve Francii

Čeští živnostníci odvádí státu méně peněz než jejich kolegové ve většině ostatních států. "Je pravda, že to není kompletně srovnatelné, nicméně z hlediska těch povinných odvodů jsme jedny z nejnižších v Evropě. Můžu asi prozradit, že vlastně ten rozdíl mezi zaměstnancem a OSVČ je u nás nejvyšší," řekl ekonom Filip Pertold.

Podle dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) mají největší odvody živnostníci ve Francii, a to 40 %. Pak následuje Slovinsko a překvapivě Slovensko.

[chooze:article;value:563477]

Nejnižší odvody v Evropě mají živnostníci v Lucembursku a mimo ní v USA, kde ale systém povinného sociálního nebo zdravotního pojištění existuje u velmi málo profesí, například u vojáků.

"​Západoevropské země mají vyšší sociální odvody od samozaměstnaných, ale oni mají vyšší odvody celkově, a to jak na daních, tak na sociálním pojištění u zaměstnanců," sdělil datový analytik Petr Bartoň.

​Česká republika se řadí k těm zemím v Evropské unii, které mají živnostníků více, než je průměr. Ten byl v roce 2022 lehce přes 13 %, zatímco v Česku pracovalo jako OSVČ téměř 16 % lidí. A i za tím prý stojí výhodná výše odvodů.

Nejvíce živnostníků je v Řecku, následuje Itálie a Polsko. Naopak nejméně samostatně výdělečně činných osob je v Norsku, tam podnikají pouze 4 % lidí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.