Kuba a Kubíček se přeli kvůli dálnici. Její stavba jen tak nezačne, tvrdí hejtman

Výstavba dálnice D3 v Jihočeském kraji čeká na své dokončení řadu let. Jde přitom o jednu nejvýznamnějších dopravních tepen v republice, která má v budoucnu spojit s rakouskou rychlostní silnicí S10. Čechům chybí hlavně o prázdninách, kdy jezdí na jih Evropy.

Doprava

"Za poslední čtyři roky se dost výrazně podařilo s dopravou v regionu pohnout. Na jihu Čech se úseky dálnice D3 buď dostavují úplně, nebo jsou alespoň rozestavěné. Na rozestavění dalšího úseku už ale nemáme kladívko," popsal situaci v  regionu v oblasti dopravy hejtman Kuba.

To potvrdil i Roman Kubíček. "D3 měla být dostavěna už před lety, proto postup prací oceňuji," řekl poslanec. Podle jeho slov se povedla i dostavba dálnice D4, což je první PPP projekt (partnerství veřejného a soukromého sektoru) v republice, a v prosinci by se měla celá tato trasa zprovozňovat. "A musíme pokračovat i dál. Dnes začneme stavět navazující úsek spojnice mezi Pískem a Českými Budějovice, jde o komunikaci I20," prohlásil Kubíček.

[chooze:article;value:570461]

To ale Kuba vyvrátil. "Varuji před tím říci, že začneme stavět dnes mezi Písek a Budějovicemi, prostě dnes nezačneme stavět. Tento úsek se začne stavět až někdy v roce 2026 nebo 2027, přípravy a jednání s těmi, kteří mají pozemky kolem, je zdlouhavé a vůbec ne jednoduché," upřesnil hejtman.

Oba politici se ale shodli se v tom, že je sice výborné, že bude dokončena D3 v Jihočeském kraji, problém teď pro řidiče představuje hlavně jízda mezi Budějovicemi a Prahou. "Je to teď na vládě a středních Čechách," dodal Kuba.

Zdravotnictví

Jihočeský kraj jako všechny regiony v republice bojuje s nedostatkem praktických lékařů jak pro dospělé, tak pro děti. Chybí tam rovněž zubaři. "Kraj vypsal motivační program pro lékaře, průměrně přivádíme do kraje průměrně 12 lékařů za rok, za poslední dva roky k nám přišlo zhruba 24 lékařů, z toho je asi 9 zubařů," poznamenal hejtman Kuba. Dodal, že Jihočeský kraj nedávno zavedl on-line pohotovost, lidé tak mají nepřetržitě možnost zatelefonovat a požádat o pomoc. "Klíčové ale je zajistit ještě dětské lékaře. Chceme to udělat formou sdružených ordinací," poznamenal Martin Kuba.

Podle je Kubíčka je v případě nedostatku lékařů hlavním hybatelem ministerstvo zdravotnictví. "Jednoznačně se musí navýšit počet studentů zdravotnických oborů," domnívá se Kubiček. "Souhlasím se sdružováním praxí, je důležité, aby každý člověk měl svého lékaře, to je nezbytné," doplnil poslanec.

Podívejte se na celou epizodu pořadu Za pět minut dvanáct zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.