Hizballáh zaútočil na Izrael! V zemi vyhlásili nouzový stav

Podle agentury Ynet, která se odvolává na zprávy z Libanonu, zasáhlo izraelské letectvo 40 cílů. Ynet rovněž uvedl, že premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Joav Gallant schválili preventivní akci proti Hizballáhu v sobotu večer.

Podle izraelských médií bylo v neděli ráno od 05:30 do 06:15 z Libanonu směrem na sever odpáleno asi 200 raket. Odlety z mezinárodního letiště Ben Gurion byly v následujících hodinách zpožděny a letadla mířící na letiště byla dočasně přesměrována na jiná letiště v regionu, oznámil v neděli ráno Izraelský úřad pro letectví. Deník Times of Israel informoval, že situace se již stabilizovala a letiště bylo opět zprovozněno.

[chooze:article;value:568706]

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant oznámil svému americkému protějšku Lloydu Austinovi, že izraelská armáda (IDF) zahájila preventivní údery na Hizballáh. "Provedli jsme přesné údery v Libanonu, abychom zmařili bezprostřední hrozbu proti občanům Izraele. Pozorně sledujeme vývoj v Bejrútu a jsme odhodláni použít všechny prostředky, které máme k dispozici, abychom ubránili naše občany," citoval Gallant z přečteného prohlášení.

Mluvčí IDF kontradmirál Daniel Hagari uvedl, že armáda nadále maří připravované útoky Hizballáhu na Izrael. "Odstraňujeme hrozby pro izraelskou domácí frontu. Desítky letadel nyní útočí na cíle v různých oblastech jižního Libanonu," řekl na tiskové konferenci.

[chooze:article;value:570808]

"Hizballáh ostřeluje Izrael raketami a bezpilotními letouny. Naše systémy protivzdušné obrany, lodě námořnictva a letadla letectva chrání vzdušný prostor země, identifikují a zachycují hrozby a zasahují kdekoli v Libanonu, kde je třeba odstranit hrozby a zasáhnout Hizballáh," dodal. 

IDF v neděli uvedla, že kvůli preventivnímu úderu na cíle Hizballáhu by obyvatelé na severu měli zůstat poblíž svých úkrytů. Gallant vyhlásil v Izraeli na příštích 48 hodin nouzový stav. Zvláštní režim umožňuje armádě vydávat pokyny civilistům, omezovat shromažďovací právo a uzavírat příslušné oblasti.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.