Drobní podnikatelé si opět připlatí. Vláda jim rekordně zvýší odvody

Na zálohách za sociální a zdravotní pojištění od příštího roku měsíčně zaplatí OSVČ, tedy osoby samostatně výdělečně činné, minimálně 7 947 korun. To je o 1 127 korun více než tento rok. Například letos oproti předchozímu roku minimální odvody stouply jen o 903 korun, v předchozích letech částka rostla ještě pomaleji.

"Přes vcelku významný podíl na ekonomicky aktivních lidech v Česku, který OSVČ mají, tak menší podíl následně odvádí na odvody na sociálním a zdravotním pojištění," říká ekonom Pavel Peterka.

​Teď zaměstnanec s hrubou mzdou 40 000 korun zaplatí na zálohách na daních a odvodech na sociální a zdravotní pojištění 8 070 korun. Zaměstnavatel za něj odvede dalších 13 521, celkem tedy 21 591 korun. Živnostník se stejným příjmem, který využívá paušální zdanění, státu za zdravotní a sociální pojištění odvede celkem jen 7 498 korun, tedy asi třetinu.

​Podle Asociace živnostníků je ale současné nastavení odvodů spravedlivé a jejich navýšení není na místě. "Živnostníci nemají třeba nárok na ošetřovné. Musíte platit nějaké odvody bez ohledu na to, jestli máte zakázky, nebo nemáte," uvedla generální ředitelka  Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová.

[chooze:article;value:547195]

"Pracují sami na sebe, po státu nic nechtějí, mají jen to, co si vydělají. Tak jim takto brutálně navýšit sociální odvody? No není to dobře," podotkla bývalá ministryně financí, poslankyně Alena Schillerová (ANO).

"Tady touhle změnou přispíváme k tomu, že ostatní zaměstnanci nedoplácí tak výrazně na důchody lidí OSVČ. To je naplnění toho, o čem vláda rozhodla už v tom ozdravném balíčku. My jsem se rozhodli postupně ve třech letech upravit výši těch základních odvodů OSVČ," sdělil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

​V následujících letech chce totiž kabinet dál navyšovat takzvaný minimální vyměřovací základ, tedy částku, ze které se odvody vypočítávají. Ten byl do loňska 25 % průměrné mzdy, letos se zvýšil na 30 % a o pět procentních bodů má růst až do roku 2026, kdy by měl dosáhnout úrovně 40 % průměrné mzdy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.