Česku hrozí ostuda. Dostavba budovy pro evropskou agenturu je v nedohlednu

Moderní sídlo prestižní evropské agentury EUSPA, která provozuje evropský navigační systém Galileo a do budoucna má konkurovat třeba Starlinku amerického magnáta Elona Muska, mělo vzniknout z torza nedostavěné radnice Prahy 8. Vedení Prahy ale zrušilo výběr firmy, která měla stavbu dokončit, a to kvůli přezkumu námitek, které k tendru dorazily. Celý projekt tak nabírá zpoždění.

"Je to nepříjemnost, ale my s tím nic neuděláme, to by musela Sněmovna výrazně zjednodušit zákon o veřejných zakázkách a znemožnit takovéto slovíčkaření," upozorňuje pražský radní pro finance Zdeněk Kovářík (ODS).

[chooze:article;value:546782]

​Zpoždění projektu se nelíbí ani opozici. "Mě tohle velmi mrzí, protože my za ANO jsme upozorňovali, že v tom výběrovém řízení jsou problémy. Bohužel došlo na naše slova a teď hrozí mezinárodní skandál," vysvětluje zastupitel Ondřej Prokop (ANO).

Nedodržení termínu může Česko poškodit o to více, že kosmická agentura je jediná evropská instituce, která v tuzemsku sídlí. "Každé další zpoždění není šťastné a může ukazovat, že Česká republika není partnerem, který je schopný plnit to, co slíbil," konstatuje Vendula Kazlauskas, analytička Asociace pro mezinárodní otázky.

V českém zájmu je, aby nové sídlo fungovalo co nejdříve, protože agentura EUSPA chystá rozšíření. Plánuje nabrat desítky až stovky dalších zaměstnanců, kteří přinesou Praze prestiž a samozřejmě finance. Teď instituce sídlí v menších prostorech v pražských Holešovicích.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.