U voličů stále jasně vede hnutí ANO. Do parlamentu by se dostala i Přísaha

[chooze:gallery;value:37119]

Volby do Poslanecké sněmovny by s přehledem vyhrálo hnutí ANO. Získalo by 33 procent hlasů. Vyplývá to z nového modelu volebních preferencí, které v sobotu zveřejnila agentura Median.

Podle něj je hnutí nejčastější volbou lidí ve věku 45 a více let a v kategorii nad 65 let by ho volila více než polovina voličů. Je také na prvním místě u všech vzdělanostních skupin kromě vysokoškolsky vzdělaných.

Na druhém místě by se 14 procenty umístila ODS. Tu by v červenci nejčastěji volili lidé od 25 do 44 let a podnikatelé včetně OSVČ. Třetí jsou nyní Starostové s devíti procenty.

[chooze:article;value:570835]

Do Poslanecké sněmovny by se znovu dostali také Piráti, SPD nebo Přísaha, kterou by podpořilo pět procent voličů. Od posledního šetření by z Poslanecké sněmovny vypadla strana TOP 09 se čtyřmi procenty voličů.

"ANO by si v hypotetických volbách za měsíc červenec připsalo 85 poslaneckých mandátů, ODS 35, STAN 24, Piráti 21, SPD 21 a Přísaha 14," uvádí průzkum. Současná vládní koalice by získala 80 poslaneckých mandátů.

[chooze:article;value:570846]

Z průzkumu také vyplývá, že sněmovních voleb by se v červenci určitě zúčastnilo 50 a půl procenta lidí. Dalších deset a půl procenta dotázaných pak svou účast zvažuje. Volební účast by byla tedy nižší v červnu.

Výzkumu se účastnilo 1013 respondentů ve věku starších 18 let z více než 80 okresů.

TOP 09 chce snížit deficit státního rozpočtu. Podívejte se na reportáž TV Nova (08/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.