První výhled na zimu 2024: Odborníci určili dva měsíce, které budou kritické

Americký Farmers Almanac vydal tradiční předpověď na zimu, která vychází každý rok. Letos očekává velký vliv jevu La Niña, vlhkost a chlad.

Nejnižší teploty předpověď očekává v oblasti mezi Velkými pláněmi a Velkými jezery ve středu USA. Největší mrazy mají přijít poslední lednový týden a první únorový.

Ne severovýchodě Spojených států očekávají vánice. V Texasu a ostatních jižních státech by měla být zima naopak nadprůměrná. 

[chooze:article;value:570651]

Předpověď varuje, že konec ledna a začátek února může být extrémní. Obyvatelé USA mají očekávat sníh, déšť a námrazu. Se sněhovou pokrývkou by se na začátku druhého měsíce roku měl potýkat i Texas.

Pro střední Evropu a Česko se dlouhodobé předpovědi nevydávají. I počasí v Evropě by ale měl ovlivnit jev La Niña, který má začít působit na podzim. 

Podle webu The Weather Outlook to znamená chladnější zimu a vyšší vlhkost. "El Niño může někdy přinést teplejší zimy do Evropy a Spojeného království a La Niña obvykle přináší chladnější zimy, ale aby bylo jasno, oba jevy mohou přinést extrémní počasí do mnoha oblastí. Jde jen o to, že jejich účinky jsou v závislosti na místě obrácené," napsal.

Nástup La Niñy je blízko. Může výrazně ovlivnit počasí i v Česku (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.