Několik důležitých léků má v Česku výpadek. Těžce se nahrazují, varuje SÚKL

SÚKL na svých webových stránkách zveřejnil rozsáhlý seznam léků, které pacienti v lékárnách seženou jen obtížně. Výpadek většiny z nich způsobily výrobní problémy. Některé z nedostupných přípravků lze jen těžce nahradit jiným léčivem, jeden podle informací ústavu nahraditelný není vůbec.

Jde o léčivý přípravek Resical v balení 1,8MMOL/G POR/RCT PLV SUS 1X500G. Na trhu by se měl znovu objevit až 31. října. Resical se podává lidem, kteří trpí hyperkalémií, to znamená zvýšenou hladinou draslíku v krvi. Velmi často může jít o pacienty s chronickým selháním ledvin. Přípravek se vyrábí v podobě prášku v sáčcích. 

Od poloviny říjnado poloviny ledna příštího roku lidé budou těžce shánět lék Ophathalmo-Framykoin comp., balení OPH UNG 5G. Ten lze obtížně nahradit. Pokud chce pacient použít jinou kombinaci antibiotik, měl by se nejdříve poradit s lékařem, upozorňuje ústav.

[chooze:article;value:570828]

Další obtížně nahraditelný lék, který bude od 1. září dočasně nedostupný, je Relistor, konkrétně balení 12MG/0,6ML INJ SOL 7X0,6ML+7STŘ. Na trhu se opět objeví až na začátku ledna roku 2025Relistor je určen k léčbě obstipace, tedy zácpy, vyvolané opioidy, pokud reakce na léčbu laxativy není dostatečná. Užívat ho mohou pacienti od 18 let.

Od konce srpna bude zhruba měsíc těžko k sehnání lék Peritol, přesněji balení 4MG TBL NOB 20. Toto obtížně nahraditelné antihistaminikum je určené lidem s alergiemi.  

NovoSeven je název léku, který v balení 1MG(50KIU) INJ PSO LQF 1+1X1ML III mohou v těchto dnech v lékárnách rovněž postrádat. Přípravek je podle SÚKL "obtížně nahraditelný až nenahraditelný". Je určen k léčbě krvácivých příhod a pro prevenci krvácení při operacích nebo invazivních procedurách. Na vině jsou distribuční důvody, dodávky léku v tomto balení by měly být obnoveny 5. září.

Obtížně dostupný je v těchto dnech léčivý přípravek Benelyte, balení INF SOL 20X250ML. Dodávky obtížně nahraditelného léku budou obnoveny 20. září. Tento infuzní roztok se používání u dětí od narození až do 14 let a pomáhá obnovit hladinu tekutin a normální hladinu elektrolytů po operaci, obsahuje také glukózu, která je zdrojem energie.

S nedostatkem některých důležitých léků se potýkají i v dalších zemích. Například na Slovensku v současné době chybí některé důležité druhy inzulinů. "Chybí inzuliny od dvou výrobců," sdělila pro web tvnoviny.sk viceprezidentka Slovenské lékárnické komory Miroslava Snopová. V Polsku zase nedávno bojovali s nedostatkem léků na ADHD.

Léky na předpis online: Vyvolává to zmatky a přijdeme o práci, vadí lékárníkům (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.