Masožravá bakterie už řádí i v Evropě. Nemocné doslova pojídá zaživa

Se změnou klimatu rostou i teploty vody v Severním a Baltském moři. A to představuje ideální podmínky pro bakterie vibrio parahaemolyticus a vibrio vulnificus. Ty se vyskytují i ​​v německých pobřežních vodách a v nejhorším případě mohou mít fatální následky, píše web Berliner Morgenost.

Státní úřad pro zdravotnictví a sociální věci v Rostocku informoval, že německé úřady v souvislosti s bakterií evidují už dvě úmrtí. A to v Meklenbursku-Předním Pomořansku na severovýchodě Německa právě při pobřeží Baltského moře.

První obětí se stal minulý týden 81letý turista, který trávil u Baltského moře dovolenou. Podle webu Geek Week ho trápila chronická onemocnění a otevřené rány. Právě do nich se mohou bakterie dostat a vyvolat tak zánětlivou reakci. Druhým případem je 59letý muž. Přesné okolnosti jeho smrti však úřady neuvedly.

[chooze:article;value:570881]

Od roku 2003 bylo v Německu hlášeno 94 případů, z toho 13 smrtelných. 12 zesnulých ale už předtím trápila jiná onemocnění. Případy nákazy se vyskytly i v sousedním Polsku, kde v roce 2021 bakterie 30letému pacientovi "doslova sežrala svaly na nohou".

Na pozoru by se podle úřadu měly mít hlavně rizikové skupiny. Ohrožení jsou zejména chronicky nemocní, lidé s oslabeným imunitním systémem a lidé nad 60 let.

V případě infekce je nutné okamžitě jednat. Z povrchových ran se totiž může infekce rychle šířit a vést až k nekróze, tedy odumírání tkáně. Proto se bakterii někdy přezdívá "masožravá". V nejhorších případech může infekce končit amputací končetin nebo smrtí.

První případ vysoce nakažlivých mpox mimo Afriku. Nemoc se dostala do Evropy. Podívejte se na reportáž TV Nova (08/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.